20-åringen opplevde å bli siktet på, å flykte gjennom skogen med to gutter på åtte og ni år, og så Breivik skyte folk. Han er nå i Oslo for å vitne, og for å følge rettsaken mot Anders Behring Breivik.

— Jeg ønsker å bruke video for å uttrykke hvor ille det faktisk var å være på Utøya den dagen. Jeg ønsker å bruke regjeringsbygget, som er knyttet til så mye tragisk, til å skape noe positivt, sier Bjørn Magnus Jacobsen Ihler.

Rekker ikke ettårs-markering

Kunststudenten, som studerer ved Liverpool Institute for Performing Arts, har nå sendt en søknad til Statsministerens kontor der han ber om å få bruke presenningen som dekker regjeringsbygget, som lerret for videokunst.

Søknaden sendte Jacobsen Ihler til Jens Stoltenberg for to uker siden. Nå venter han spent på svar. Selv om det hadde vært ønskelig å ha videoprojeksjonen på Regjeringsbygget den 22.juli i år, tror han det er lite realistisk.

— Det kunne vært mulig å ha det på ett års-markeringen, men det er lite sannsynlig. Det er fremdeles veldig mye uavklart, og et slikt prosjekt vil kreve mye ressurser, sier Jacobsen Ihler.

- Hva tenker du å fylle presenningen med?

— Det er mange som har malt, tegnet og tatt bilder for å uttrykke seg etter 22.juli. Jeg ønsker å samle dette på video på en eller annen måte. I tillegg ønsker jeg å lage noe selv. Hva, er fremdeles uavklart. Først må jeg få vite om jeg får bruke regjeringsbygget som lerret, sier han.

Flere Utøya-overlevende vil bidra

Dersom kunststudenten får tommelen opp fra Statsministerens kontor, ønsker han å inngå et samarbeid med videoavdelingen hos Den Norske Opera og Ballett, NRK, kulturdepartementet og andre kunstnere.

— Flere Utøya-overlende studerer kunst, så de vil nok også kunne bidra med mye. Jeg ønsker først og fremst å få frem hvor ille det faktisk var på Utøya og så bruke dette i den videre kampen mot Høyreekstremisme, sier den unge AUF-eren.

Statsministerens kontor har sendt søknaden videre til Fornyings - administrasjons - og kirkedepartementet (Fad).

— Vi har ikke behandlet søknaden ennå. Vi får mange slike hendvendelser, og det er umulig å si hva utfallet blir, sier Frode Jacobsen, kommunikasjonssjef i Fad.

Han kan heller ikke svare på hvor lang tid det vil ta å behandle søknaden.

STERKE INNTRYKK: Kunst-studenten opplevde å bli siktet på og å flykte gjennom skogen med to gutter på åtte og ni år.
NTB SCANPIX