• Jeg vil bli statsråd, og kan brukes til alt - unntatt utenriksminister. Det ønsker jeg ikke å bli, sier Carl I. Hagen. Han har alt skrevet en liten liste med Frp-statsråder.
Olav Garvik

Frp-lederen var i perlehumør etter møtet med Enevald Flåten og hans karismatiske disipler i Levende Ord. Han kom til sine egne, og gledet seg som et barn over at selv Flåten gikk i forbønn for at Frp skulle få plass i Bondevik-regjeringen.

— Jeg mente selvsagt hvert ord jeg sa, understreker Carl I. Hagen i samtale med Bergens Tidende som fulgte ham tilbake med flyet til Vestfold. Skulle det bli intervju, måtte det bli om bord. Han er gjerrig på tiden, for nå sommerstid bruker han all energi på å gjøre i stand huset og eiendommen han har kjøpt på Nøtterøy.

Her skal han være i hele sommer, og mest mulig ellers i året. I Oslo har han en liten leilighet til seg selv og Eli som han akter å bruke minst mulig. Huset i Spania er leid ut.

— Jeg har nettopp lagt nytt tak på garasjen, og er for tiden travelt opptatt med å kjøre gravemaskin. Det er en del røtter jeg må få fjernet i hagen, forteller han.

Tenker på ettermælet

— Er det ditt høyeste ønske å få regjeringsmakt?

— Det er absolutt et mål, men det er ikke så høyt at mitt ettermæle skal bli ødelagt ved at jeg kastet over bord alt det jeg har stått for bare for å få bil med privatsjåfør!

— Du er realist nok til å forstå at muligheten er ørliten? KrF er jo ikke til å rikke?

— Det er jeg ikke så sikker på. Det er nye toner i KrF. Den nye partilederen ser ut til å tenke mer fornuftig enn den forrige, og innad i KrF er det en voksende debatt om dette, særlig blant dem som er opptatt av verdispørsmål som vi har felles syn på.

Det viktigste må være at vi i Frp, Høyre, KrF - og gjerne også Venstre - setter oss sammen etter valget og drøfter hvordan vi kan hindre at de tre sosialistpartiene får regjeringsmakt, sier han.

- Visjonsløs regjering

— Angrer du ikke likevel på at du slapp Bondevik til?

— Nei, ikke slik valgresultatet og den parlamentariske situasjonen var i 2001, og Sem-erklæringen inneholdt jo mye bra.

— Føler du deg lurt? Dine utfall i ettertid tyder nesten på det?

— Jeg vil ikke bruket dét ordet, men jeg er skuffet over at han ikke har kommet oss mer i møte. Derfor er vi blitt et ordinært opposisjonsparti som har samme forhold til regjeringen som Ap og SV. Det er for øvrig en visjonsløs regjering vi har, sukker Carl I. Hagen.

Han gjør det tindrende klart at han er på oppløpssiden i norsk politikk. Etter valget neste høst går han av som parlamentarisk leder, og da har han to ønsker: enten å bli statsråd eller medlem av Stortingets presidentskap

— Har du folk nok som er brukbare til å sette inn i en regjering?

— Du kan da skjønne det! sier han og forteller at han allerede har skrevet en liten liste over personer som er aktuelle, men vil ikke røpe et eneste navn.

Terje Søviknes?

— Er det finansminister du primært ønsker å bli?

— Nei, blir vi størst, er jeg kandidat som statsminister. Men jeg kan brukes til alt, bortsett fra som utenriksminister. Den posten er jeg ikke interessert i, sier han uten å ville utdype det nærmere.

— Er det på tide å trekke Terje Søviknes inn i rikspolitikken igjen?

— Slike personspørsmål er det hordalandspartiet som tar seg av. Jeg blander meg ikke bort i det. Jeg registrerer at han skal være ordfører i Os ut perioden, og jeg ønsker ham lykke til videre med arbeidet der, svarer han tørt.

Samme rolle som Ap

— Har du begynt å forberede deg på et liv etter politikken?

— Ja, og jeg ser frem til å være æresgjest på Fremskrittspartiets landsmøte, hvor jeg blir ønsket velkommen av statsministeren!

— Det ligger eventuelt svært langt frem i tid?

— Kanskje i 2013. Det er bare to stortingsperioder til. Jeg har den visjonen at Frp skal spille samme rollen i dette århundret som Arbeiderpartiet gjorde i det forrige.

— Pønsker du på å skrive dine memoarer snart?

— Jeg har fått henvendelse fra flere forlag, men jeg begynner ikke på det før i neste stortingsperiode, svarer Hagen.

Åpne komitemøter

I mellomtiden sysler han med flere viktige reformforslag. Frp-lederen tar i intervjuet med BT til orde for at alle komitemøter i Stortinget blir åpne for pressen.

— Det må mye mer åpenhet til, og ideelt sett bør også partienes gruppemøter være åpne for presse og etermedia. Men det er ikke mulig nå, for den politiske journalistikk er dessverre blitt ekstremt konfliktorientert. Jeg ser for meg at genuine diskusjoner i Frp-gruppen for eksempel ville blitt fremstilt som «vill krangel i Fremskrittspartiet», sier han.

<b>HÅPER PÅ KRF:</b> Carl I. Hagen har tro på at KrF med Dagfinn Høybråten som leder vil endre holdning til Frp når det gjelder regjeringssamarbeid.<p/>PAUL SIGVE AMUNDSEN (foto)