Skei Grande ble klappet inn til vervet uten motkandidat under partiets landsmøte i Sarpsborg lørdag. Første nestleder blir Helge Solum Larsen (41) fra Stavanger, mens Ola Elvestuen (42) fortsetter som andre nestleder i partiet.

— Vi i Venstre er vokst opp med politimester Bastian som ideal. Jeg føler vi har en regjering hvis ideal er Tante Sofie, sa nyvalgt Venstre-leder Trine Skei Grande.

Bastian og Sofie

Jubelen ville nesten ingen ende ta da det lenge varslede lederskiftet endelig fant sted.

Til slutt avbrøt den nyvalgte lederen applausen med kommentaren: - Nå må vi snakke politikk.

— Vi i Venstre er vokst opp med politimester Bastian som ideal. Jeg føler at vi har en regjering hvis ideal er Tante Sofie, sa Skei Grande.

Hun brukte store deler av den første talen sin som partileder til å peke på forskjellene mellom Venstre og regjeringen. Til stor forlystelse for salen.

— Vet dere hvor mange ganger ordene «gründer» og «selvstendig næringsdrivende» står i Soria Moria 2-erklæringen? Svaret er ingen, sa Skei Grande.

Giske-spark

Til regjeringen, og næringsminister Giske spesielt, hadde Skei Grande følgende spørsmål:

— Tror dere at mennesker har samme drivkraft til å satse penger og ta øknomisk risiko ved å starte for seg selv uten at det skal finnes muligheter til å tjene penger? Det er som Giske roper: «Kom og kjøp lodd. Ingen vinner, men kom og kjøp lodd.»

Kunnskap og miljø var nøkkelordene i den nye Venstre-lederens tale. Hun dro blant annet frem den tidligere Venstre-lederen og statsministeren Johannes Steen, som snakket skolepolitikk for over 100 år siden.

— Som ung adjunkt i Bergen hadde Steen som ideal at undervisningen burde bort fra leksepugging for å tenne «Hjærtets Varme» hos elevene. Og vi skal bære Johannes Steen sin arv videre, sa Skei Grande.

Når det gjaldt regjeringens skole- og utdanningspolitikk, levnet hun den liten ære.

— Gjennom fem år i regjering har de som sitt eneste synlige resultat i skole- og utdanningspolitikken, én lovpålagt banan, sa den nye Venstrelederen.

- Miljøpolitisk konkursbo

Det andre viktige området partilederen valgte å fokusere på, var miljøet.

Hun viste blant annet frem bilde av gudbarnet sitt, Mille, som skal flytte til Stavanger.

— Jeg tenker at Mille sin fremtid skal ikke være i oljebyen Stavanger. Hun skal bo i en by som vil endres dramatisk fordi oljen ikke er fremtiden. Det er Mille som er fremtiden, sa Skei Grande.

Også på dette området var hun bekymret for regjeringens politikk.

— Den debatten vi hadde i Stortinget om biodieselavgiften er den eneste gangen jeg faktisk har sett statsministeren argumentere med innlevelse - og det for avgift på et klimatiltak, sa Skei Grande.

— Soria Moria II er jo nærmest å regne for et miljøpolitisk konkursbo, sa Skei Grande.

Milliardløfter

Den nye Venstre-lederen kom i løpet av sin tale med fem prioriterte områder og fem milliardløfter.

— Hvert år de kommende årene skal vi prioritere en milliard mer til lærere, forskning, selvstendig næringsdrivende, jernbane og fattigdom, sa Skei Grande.

Allerede valgnatten i fjor kunngjorde Lars Sponheim sin avgang som partileder etter 14 år i stillingen. Årsaken var det svake valgresultatet som krympet Venstres stortingsgruppe fra ti til to representanter.