Krydderet er særlig utsatt for smittestoffer fordi det produseres under primitive forhold når det gjelder dyrking, høsting og oppbevaring, ifølge Aftenposten.no.

— Økt trygghet

Næringsmidler kan bestråles ved hjelp av gamma-, røntgen- eller elektronstråler. Nå vil Grilstad og Gilde bestråle krydderet som brukes i spekepøler. Målet er å ta livet av parasitter, insekter og ulike mikroorganismer, og metoden regnes som den mest effektive for å ta livet av E.coli- og salmonellabakterier.

Det er kun tillatt å bestråle krydder, krydderurter og vegetabilske smaksgivere i Norge. Aktører i Norge gikk i 2001 vekk fra å bestråle krydder, fordi det kom EU-krav om å merke produkter som var bestrålt.

– I etterkant av E.coli-saken ønsker vi å skape økt trygghet. Vi vil derfor umiddelbart sette i gang bestråling av krydderet som brukes i spekepølsene, sier Markedssjef i Grilstadgruppen, Oskar Gjærde.

Mattilsynet positve

Mattilsynet er strålende fornøyd med beslutningen.

– I og med at bestråling av krydder er helsemessig ufarlig, samtidig som det er ansett som den sikreste måten å ta livet av uønskede organismer på, ser vi positivt på denne beslutningen, sier rådgiver i Mattilsynet og ekspert på bestråling av krydder, Anders Tharaldsen til Aftenposten.no.