— Jeg gleder meg aller mest til å bade og få nye venner. To ganger har jeg fått nye venner på danskebåten og en gang på en strand. Det er lett å bli kjent når man er på ferie for da er alle så glade, forteller Ingrid Øygarden Brekke (8).

Sivert Jølstad (8) synes at en god sommerferie bør inneholde is i overflod og bading.

— Jeg skal besøke bestemor og bestefar på Høivold Brygge og der skal vi fange krabber og spise is. En gang fikk jeg minst fjorten krabber. Vi la dem i ei bøtte og ga dem litt mat. Så slapp vi dem ut igjen, forklarer han.

Endelig ferie

Andreklassingene ved Lovisenlund skole i Kristiansand er på skogstur med skolen. Det er en av de aller siste dagene før de begynner på en laaang sommerferie.

— En gang spiste jeg fire is på en gang uten å få vondt i magen. I sommer skal jeg på hytten med foreldrene mine og bestemor og bestefar, sier Karen Stangenes. Åtteåringen forteller at hun skal fange krabber med hov.

Åsta M. Ørnevik (7) skal kjøre til Paris sammen med sin familie og en vennefamilie. På vei hjem skal de stoppe og bade hos bestemor og bestefar i Danmark.

— Jeg elsker ferie! En gang fikk jeg to nye venner i Egypt. De kunne heldigvis norsk, sier Åsta.

Jonas Kvinlaug (7) foretrekker å bade i basseng. Han skal til Spania med foreldre, tante, onkel, fettere, kusiner og mormor.

— Jeg skal reise med fly og sitte ved siden av fetteren min eller mormor. Det er gøy å reise mange sammen. Vi skal ha svømmebasseng utenfor huset.

Slik bruker vi ferien

Ferien har en sentral plass for både barn og voksne.Ferieekspert Jens Kristian Steen Jacobsen karakteriser store deler av ferieaktivitetene til Ola nordmann som et omreisende familieliv.

— Mens noen selv drar av sted for å besøke sine slektninger og bekjente, tar andre imot besøk i ferietiden. Det betyr at store deler av befolkningen er involvert i denne delen av reiselivet.

— Finnes det en typisk norsk feriedrøm?

— Drømmen er kanskje et ensomt beliggende fritidshus. Reiser til et eget eller lånt fritidshus er ofte familie- og vennskapsorientert. Her møtes flere generasjoner, venner kommer på besøk og både barn og voksne pleier kontakt med sine hyttenaboer, sier reiselivsforskeren ved Transportøkonomisk institutt og Universitetet i Stavanger.

Jacobsen mener hyttelivet er viktig fordi det binder sammen generasjonene. Stolte besteforeldre kan glede seg over møtet med barnebarn, mens slitne -foreldre kan få et tiltrengt pusterom.

— Barn verdsetter høyt å få god tid sammen med familien. Er det noe som kan kalles kvalitetstid for barn, så er det nettopp en vellykket sommerferie med ubegrenset adgang til mor og far.

Late dager

— Å være turist innebærer ikke nødvendigvis at hverdagslivets roller settes ut av spill. I beste fall er det bare en avlastning fra dem.

Når folk i stor grad reiser på ferie som par og familier, vil de individuelle valgmulighetene naturlig nok avgrenses av forhandlinger og kompromisser mellom dem som reiser sammen.

— Hvor lang er den ideelle ferie?

— Det tar gjerne tre til fire uker å komme helt ut av hverdagsrutinene, så det er et minimum om man vil koble helt ut. Ulempen er at det da kan være tungt å komme tilbake til hverdagen.ENDELIG FERIE: Ingrid Øygarden Brekke (8) (til venstre), Jonas L. Christensen (8), Jonas Kvinlaug (7), Sivert Jølstad (8) og Frida Sandøy Kvale (7) fra Lovisenlund skole i Kristiansand er ikke i tvil om hva de skal gjøre i sommerferien: Bade, spise is, fange krabber og besøke bestemor og bestefar.

christian nørstebø