• Bare drikk sammen med barna, sier rusforsker.

Rusforsker Hilde Pape sier det er en myte at det er skadelig at voksne drikker sammen med barn. Hun er mer bekymret over mengde, oppførsel og sammenhengen alkoholen inntas i.

— Det er neppe noen grunn til å tro at det er farlig at foreldre eller voksne nyter alkohol med barn til stede. Det er mengde, oppførsel og sammenhengen som avgjør, sier Hilde Pape til Dagbladet.

Pape, som er forsker ved Statens institutt for rusmiddelforskning , viser til at 90 prosent av voksne i Norge drikker regelmessig. Hun mener at barn blir eksponert for foreldrenes endrede sinnsstemninger hele tiden, også uten at alkohol er med i bildet. Hun mener derfor det er en myte at barn blir utrygge av foreldre som drikker alkohol.

— Jeg har aldri sett noen dokumentasjon på at barn tar skade av å se voksne drikke alkohol, og jeg tviler på at slik dokumentasjon foreligger, sier hun.

Forfatter og foredragsholder Paal André Grinderud, som startet Wanda-senteret, reagerer sterkt.

— Dette har det vært forsket på lenge. Jeg har for eksempel de siste 20 årene møtt tusenvis av barn som har fortalt om frykten når foreldrene er påvirket av alkohol, sier han.

Knut Berg varmer opp til fotballkamp med en Guinness. Han tar ikke sønnen Espen Haugerud Berg (11) med på supporter-treff med gutta, men en uskyldig øl mener han er helt greit. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .

Enig med Pape? Ok å drikke mens barna ser på?