• Voksne har mange fordommer om ungdom. Derfor er det viktig å avlive mytene.

Det sier Therese Sollie, Sunniva Reitan, Lina Nordskog og Joachim Brødreskift Holan. 10. klassingene har fungert som rådgivere for forskerne bak ungdomsundersøkelsen, og har bidratt til rapporten «Fattig eller rik — slik ungdom ser det». På spørsmål om de tror ungdommene gjør seg bedre enn de er, svarer de et kontant nei.

- Råbra miljø

— Vi er ordentlige! Ungdommen har endret seg. For en del år siden måtte de bruke Securitas-vakter på skolen vår på grunn av narkoproblemer. Nå finnes det ikke spor av stoff på Huseby skole. Vi har et råbra miljø, sier Therese.

De fire mener generasjonene foran dem hadde dårligere oppdragelse. De manglet grenser.

— Hvem skal sette grenser?

— Mamma setter grenser, og det er jeg glad for, sier Lina. De andre synes det er greit å få ansvar, å trekke opp en del linjer selv. De er opptatt av at de voksne ikke må være dømmende ovenfor ungdommen. Men de må heller ikke være dumsnille.

— Hvis foreldrene lar barna gå uten å avtale når de skal være hjemme, er de dumme. Da virker det som om de ikke bryr seg om dem, sier Therese.

Lite festing

De fire innrømmer at de ser litt annerledes på alkohol nå enn i 8. klasse. Det er greit å drikke litt. Men de som drikker seg fulle, blir sett ned på. Det samme gjelder de som gir blaffen i skolen.

— Drikker dere på fest?

— Vi har ikke så mange fester. Lørdagskvelden sitter vi ofte hjemme med familien og ser på tv, eller vi går på kino med venner.

— Var det noe i undersøkelsen som overrasket dere?

— At folk ikke ville være sammen med homser, synes jeg er rart, sier Joachim. - Men det skyldes sikkert de yngste. For oss er det helt normalt med homser og lesber.

— Hva med merkeklær?

— Det er det siste vi ser på når vi kjøper klær, mener Therese.

— Merkeklær trenger du bare hvis du er usikker. Det er mye viktigere å ha sin egen stil.

ENGEN STIL: - Egen stil er viktigere enn merkeklær, slår Lina Nordskag, Sunniva Reitan, Joachim Brødreskift Holan og Therese Sollie fast.<p/>FOTO: AGNETHE WEISSER