Tiltalen mot Varg Vikernes er omfattende og alvorlig. Strafferammen for grovt ran er 12 års fengsel. I tillegg er han tiltalt for innbrudd og for å ha vært bevæpnet med pistol på offentlig sted, for at han var i besittelse av en AG3 og 700 skarpe skudd. Til slutt er han tiltalt for å ha rømt fra soning.

— Tiltalen ser voldsom og overdrevet ut. Han erkjenner de faktiske forhold, men ikke grovt ran og ikke at han har hatt våpen, sier Vikernes' advokat John Christian Elden

Vikernes ble pågrepet den 27. oktober, ca. to døgn etter at han skulle vært tilbake etter permisjon. Disse to døgnene kan gi han mange år ekstra i fengsel. I tillegg til straff for ran, risikerer han at prøveløslatelsen kommer mye senere enn den kunne, eller at han ikke får prøveløslatelse i det hele tatt.

Vikernes har allerede mistet retten til åpen soning. Det siste året før hendelsen hadde han permisjon regelmessig hver helg.

Bakgrunnen for ranstiltalen er denne: Søndag 26. oktober gikk Vikernes ut i veien ved Mogen i Flesberg kommune og stoppet en personbil. Inni bilen satt en familie på tre personer. Ifølge tiltalen skal Vikernes ha sagt «Jeg trenger bilen» eller noe liknende til familien, som ble svært skremt av hendelsen og overlot bilen til ham. Så forsvant han.

Innbruddet skjedde dagen før. Istedenfor å vende tilbake til Berg fengsel i Tønsberg, dro han til en hytte i Rollag kommune, knuste et vindu og brøt opp en dør for å komme seg inn.

Ifølge sin mor, Helene Bore, ble Vikernes drapstruet i fengselet et par uker før han forsvant. Derfor planla han å rømme, fortalte hun til Dagbladet.

Det står intet i tiltalen om forvaring. Saken er berammet i Kongsberg tingrett 14. og 15. april. Politiadvokat Knut Svalheim ved Søndre Buskerud politidistrikt er utnevnt til aktor.