• Jeg beklager. Dere var på feil sted til feil tid, sa Varg Vikernes til familien han ranet under rømningsforsøket i fjor.

GARD STEIRO

DAG IDAR TRYGGESTAD

I går møtte Varg Vikernes i Kongsberg tingrett, tiltalt for å ha truet til seg en familiebil under flukten fra Berg Fengsel i Tønsberg. Den 30 år gamle bergenseren erkjente straffskyld for ran, men nektet for å ha truet med pistol.

— Vi står overfor en person som er dømt for drap, uteblir fra permisjon, utruster seg med våpen og viser at han er villig til å true med dem, sier politiadvokat Knut Svalheim til Bergens Tidende.

Han la ned påstand om to års fengsel for Vikernes. Dette vil eventuelt komme i tillegg til dommen på 21 års fengsel Vikernes fikk i 1994.

«Bare lommelykt»

Lørdag 25. oktober i fjor vendte Vikernes ikke tilbake etter permisjon fra fengselet. En voldsom jakt ble innledet, og halvannet døgn senere ble han pågrepet i en væpnet politiaksjon i Oslo.

30-åringen kjørte da en Volvo V70 som han hadde truet til seg fra en familie i Lyngdal i Buskerud. Politiet mener familien ble truet med en pistol. Det benekter Vikernes.

— Jeg brukte en lommelykt, hevdet han.

Men familien som ble ranet har en annen versjon. Ifølge Laagendalsposten føler de seg sikre på at det var et våpen som ble rettet mot dem.

— Jeg så plutselig en mann i kamuflasjeuniform. Han sa: «Jeg må dessverre ta bilen din.» Jeg spurte hvorfor. «Derfor», sa han og tok frem en pistol, forklarte familiefaren i retten.

Også hans kone mente bestemt det var en pistol Vikernes hadde i hånden.

Fryktet gisselsituasjon

Familien på tre var på vei hjem fra hytten da de møtte Vikernes. Den 16 år gamle datteren satt bak rattet og øvelseskjørte.

— Jeg var hele tiden fokusert på hvor pistolløpet pekte. Jeg var livredd for at han skulle ta datteren min som gissel, sa familiefaren ifølge Laagendalsposten.

Vikernes tok ingen gisler, men beordret familien ut av bilen. Mobiltelefonen fikk de beskjed om å la ligge.

— Jeg måtte ha en ny bil. Den andre bilen min punkterte da jeg fikk skrens, sa Vikernes i retten.

Turen gikk videre mot Sverige. Like ved grensen la han seg for å sove. Da han våknet, bestemte han seg for å avbryte fluktforsøket og kjøre tilbake til Oslo og melde seg. Kort tid senere ble han oppdaget av en politipatrulje og tvunget til å stanse.

I går ba Vikernes ofrene pent om unnskyldning.

— Jeg vet ikke om det er anledning til det, sa han og henvendte seg til faren.

— Men overfor familien vil jeg gjerne beklage at dere var på feil sted til feil tid.

Dom i dag

Vikernes er også tiltalt for å ha gjemt et maskingevær, 700 skarpe skudd og annet militært utstyr på en hytte i Flesberg.

Han erkjente straffskyld for alt sammen, men nektet å oppgi hvem som hadde skaffet ham våpen og ammunisjon. Vikernes vil heller ikke fortelle om han fikk hjelp under flukten fra fengselet.

Tidligere har 30-åringen fortalt at planen hans var å verve seg i Fremmedlegionen. I går sa han bare at han ville vekk.

— Han hadde ingen klar plan, annet enn at han ville vekk fra Norge, til et sted der han kunne leve uten å bli behandlet som spedalsk på grunn av sin fortid, har Vikernes forsvarer, John Christian Elden, tidligere uttalt.

I går kveld var advokaten ikke tilgjengelig for kommentar.

Dom i saken faller allerede i dag.

Les domm en på bt.no

- BEKLAGER: Varg Vikernes beklaget overfor familien han ranet i fjor, men nekter for å ha truet dem med pistol. 30-åringen nektet å la seg avfotografere i Kongsberg tingrett i går. Bildet er tatt under en rettssak i 1997. Til venstre forsvarer John Christian Elden.<p/> ARKIVFOTO: SCANPIX