Det svenske slottet bekrefter overfor BT at kronprinsesse Victoria kommer til Bergen neste helg. Derimot er det ennå ikke avgjort om søsteren, prinsesse Madeleine, også blir med til Norge for å feire prinsesse Martha Louise. I Danmark kan det danske kongehuset foreløpig ikke bekrefte om noen av de danske prinsene reiser. Men trolig kommer minst en av dem til å delta på bursdagsfesten.

— Ja. Det vil jeg tro er sannsynlig, sier Per Thorind, hoffsjef for de danske prinsene, til BT. Dermed er det grunn til å tro at iallfall kronprins Frederik setter kurs for Bergen neste helg. Han har kjent prinsesse Martha Louise og kronprins Haakon i mange år, og var sistnevntes forlover ved det kongelige bryllupet i august. Den danske kronprinsen er som kjent en festglad, ung mann. Bergens Tidende klarte i går ikke å få bekreftet om kronprins Felipe av Spania og hans norske kjæreste Eva Sannum kommer. Da BT snakket med flere store avisredaksjoner i Stockholm og København i går tidlig, hadde de knapt hørt om den kongelige bursdagsfesten i Bergen, og hadde derfor heller ingen planer om å dekke den: - Med mindre de svenske prinsessene skal dra dit for å feste. Da ville vi kanskje vurdert å reise, sa nyhetssjef i Aftonbladet, Maths Nilsson. Så når BT i dag bringer nyheten om at Victoria reiser til Bergen, er det trolig nettopp det Aftonbladet gjør.

- Hemmelig gjesteliste

Bortimot hundre gjester er ventet til Bergen i forbindelse med prinsesse Märtha Louises 30-årsdag neste helg. Selve feiringen er privat, og derfor er det lagt lokk over gjestelisten. Det gjelder både den private middagen i Galleri Nygaten fredag kveld, og den store banketten i Håkonshallen kvelden etter.

— Den offisielle gjestelisten er foreløpig hemmelig, sier informasjonsrådgiver ved Slottet, Sven Gj. Gjeruldsen.

Forlovelse

Det er imidlertid klart at Ari Behn og hans mor er invitert til feiringen i Håkonshallen. Det er ventet at Ari Behn og Martha kommer til å inngå forlovelse på prinsessens fødselsdag 22. september. Forfatteren fra Moss og prinsesse Martha Louise har flere ganger den siste tiden opptrådt offentlig sammen. Ari Behn deltok både på Mette-Marits bursdag og under ungdomsfesten på Skaugum i forkant av kronprinsparets bryllup. Han var invitert på vielsen i Oslo Domkirke og nachspielet på Skaugum etter slottsfesten, og i sommer var paret på ferie i England.

Konsert

Kongefamilien skal innkvarteres på Gamlehaugen, mens gjestene skal bo på hotell. De fleste festdeltakerne kommer til Bergen neste fredag.

Da skal kronprins Haakons delta på sin første offisielle oppgave etter bryllupsreisen i USA. 93 unge forskere fra hele verden presenterer sine resultater i Bergen, og de beste blir premiert av kronprins Haakon.

Fredag kveld starter altså den kongelige bursdagsfeiring med middag i Galleri Nygaten, og lørdag formiddag fraktes gjestene i båt ut til Lysøen, Ole Bulls sommerresidens.

— Programmet er klart. Først blir det en halvtimes konsert med Nils Økland, Steinar Pedersen og Mari Lissand. Dette er meget dyktige tolkere av Ole Bulls musikk og historie. Etter konserten blir det omvisning i villaen, forteller daglig leder Berit Høgheim ved Museet Lysøen.

— Det vil ikke bli noen servering på Lysøen. Vi regner med at gjestene kommer i en komfortabel båt med det meste om bord, sier Høgheim. Etter ankomst Bergen vil gjestene rusle en tur på Fisketorget og Bryggen, før de om kvelden stiller til storslått feiring i Håkonshallen.