Hvert år drikker nordmenn i gjennomsnitt nesten 200 liter springvann.

— Det meste av drikkevannet vårt kommer rett fra springen, sier informasjonsdirektør Helge Hasselgård i Bryggeri- og mineralvannforeningen.

Forbruket av det trendy flaskevannet uten kullsyre eller andre tilsetningsstoffer øker mest, men det utgjør fortsatt bare en dråpe i havet - bokstavelig talt. Siden 1997 har dette forbruket økt fra fire til seks liter per person, opplyser Hasselgård til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Kaffe og melk Ifølge Bryggeri- og mineralvannforeningen drikker hver av oss nesten 750 liter væske i året, og når vi ikke drikker vann, drikker vi aller helst kaffe. Hele 162 liter av den tradisjonsrike - og ikke minst vanndrivende - drikken tømmer vi i oss i løpet av ett år.

Dessuten drikker nordmenn fortsatt mye melk. I fjor kjøpte vi 120 liter melk per person. Saft står for 29 liter av det årlige drikkeinntaket, og vi drikker 21 liter juice. Mellom disse to drikkene ligger te-inntaket, på 23 liter.

Heller brus enn øl Nede på fjerdeplass, bak melkeproduktene, finner vi brus av ulike varianter. Her er det fortsatt cola-drikkene som er mest populære.

— Nordmenn drikker mest brus i Europa. Dette har en sammenheng med et lavt forbruk av øl og andre alkoholholdige drikker, sier Hasselgård.

Ølforbruket i Norge er stabilt, vi drikker i snitt 51 liter alkoholholdig øl hvert år.

— Nordmenn er glad i øl, men vi drikker fortsatt lite i forhold til innbyggere i andre vestlige land, sier Hasselgård.

I Europa er det bare vinelskerne i Italia, Frankrike og Hellas som drikker mindre øl en oss nordmenn.

Men vi har blitt mer og mer glad i vin de siste 10 årene. Nordmenn drikker nå nesten dobbelt så mye vin som på 90-tallet. I fjor drakk vi 10 liter vin, og 2 liter brennevin. Fortsatt er det rødvin som er mest populært. Ifølge Vinmonopolets statistikk var fjorårets fem mest solgte merker alle rødviner.

(NTB)

LITE POPULÆRT: Bare i vinlandene Italia, Frankrike og Hellas drikkes det mindre øl enn i Norge. (Arkivfoto)