– Jeg vil oppfordre de som jobber ved skolene og i helsesektoren til å bli mer nysgjerrige og mindre forutinntatte. Skolene og helsekontorene skal være steder der barn, unge og foreldre kan få informasjon og kunnskap om alternativ kjønnsorientering, sa statssekretær Kari Henriksen i Helse— og omsorgsdepartementet torsdag ettermiddag.

Hun var med og lanserte regjeringen nye tiltaksplan «Bedre livskvalitet for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner» i Oslo. Lanseringen ble lagt til Pride park, en del av det store Skeive dager-arrangementet. Den kulminerer med den årlige homoparaden gjennom Oslos sentrumsgater lørdag.

Forskning

Flere av de 66 tiltakene i handlingsplanen retter seg inn mot innhenting og spredning av kunnskap om hvilke problemer disse gruppene opplever i møte med helsesektoren, arbeidslivet og det offentlige. Flere forsknings- og utredningsprosjekter skal danne grunnlag for bedre livskvalitet og mindre diskriminering.

– Personer i disse gruppene er ofte usynliggjort, de blir utsatt for vold, overgrep, diskriminering og mobbing. Vi setter inn tiltak som gjør noe med dette, sier statssekretær Kjell Erik Øie i Barne- og likestillingsdepartementet til NTB.

Tiltaksplanen er en erkjennelse fra regjeringens side, at selv om mye er gjort – blant annet med den nye ekteskapsloven – gjenstår det mye arbeid før homser, lesber, bifile og transer er likestilte med dem som ikke har en alternativ kjønnsorientering.

Åtte departementer har jobbet med tiltakene i handlingsplanen.

– Endelig på agendaen

To av dem som tok imot handlingsplanen med stor glede i solskinnet på Rådhuskaia var lederen og informasjonsansvarlig i Foreningen for transpersoner i Norge, for anledningen damer ved navn Reidun Campbell og Jeanette Solstad.

– For første gang er også vi på den politiske agendaen. Foreningen vår er faktisk 42 år gammel, de første 30 av dem var den nok en av de hemmeligste i Norge. Folk måtte ha kodeord og vi holdt møtene våre på hemmelige steder, sier Campbell.

Selv er hun mann i det daglige arbeidet i oljeindustrien, men torsdag stilte hun som dame i full offentlighet – litt spent på hvordan kollegaene ville reagere.

– Selv har jeg ikke opplevd trakassering, men virkeligheten er at det fortsatt bare et titall av oss som er helt åpne, sier hun.

Hva synes du om den nye tiltaksplanen? Si din mening her.

Leder og informasjonsansvarlig i Foreningen for transpersoner i Norge, for anledningen damer ved navn Reidun Campbell og Jeanette Solstad, var til stede da tiltaksplanen ble lansert i dag. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
Statssekretær Kjell Erik Øie i Barne- og likestillingsdepartementet, la frem regjeringens nye handlingsplan i dag.
Sigurdsøn, Bjørn