Av TORE RØSVOLL

Sjekk fullstending anmeldese av spillerne til venstre. Sortert ovenfra og ned etter karakter!

Det er enkelt å velge MP3-spiller hvis du besvarer spørsmålene over på en ærlig måte. Skal du ha en musikkspiller, eller skal du ha en musikkspiller som også kan mye annet? Vil du rendyrke musikkopplevelsen eller ha full multimedial funksjonalitet? Skal du ta kopi av hele platesamlingen eller trenger du bare noen hundre låter til treningsturen, togturen eller en helg på hytten?

Før du kjøper bør du vurdere om lydkvaliteten er god. Be om å få prøve den i butikken. Hvilke filformater takler den? Er batteriet oppladbart, og hvor lang tid går det før det er tomt? Er den enkel å bruke? Er knappene gode? Og ikke minst, er det enkelt å få filene over fra pc-en til den bærbare enheten?

Vi har testet alle disse funksjonene for deg på et stort utvalg av dagens MP3-spillere for å gjøre valget enklere.

Én enhet vinner

MP3-spillerne står uten tvil foran store utfordringer i tiden som kommer. Ifølge Nokia vil ungdom i fremtiden bare ha én enhet som også spiller musikk. Da blir det mobilen som vinner. Men blir det en mobil med MP3-spiller eller bli det en MP3-spiller med mobil? Og skal spilleren også håndtere videofilmer, bilder, inneholde en radio og være en bærbar lagringsenhet?

De mest avanserte MP3-spillerne er i dag en fullverdig underholdningsmaskin. De mangler bare et sim-kort og et kamera for å danke ut mobilene.

Teknikk og musikk

Lyden vurderer du svært subjektivt. Det finnes få objektive kriterier for god lyd og det er din personlige smak som avgjør. Vi har testet alle spillerne med de medfølgende øreproppene i tillegg til at vi har satt dem på en utfordring i å dra et par AKG 171 hodetelefoner. Dette er proffe hodetelefoner som avslører lydutgangene på de dårlige enhetene.

Konklusjonen er at alle MP3-spillere tjener på et par bedre hodetelefoner. Dette er blitt en ubegripelig standard i bransjen, siden vi snakker om lydprodusenter som burde lagt prestisje i å levere et best mulig sluttprodukt.

Flash og harddisk

MP3-spillere i dag er flashbaserte eller harddiskbaserte. Flashbaserte er gjerne mindre i størrelse og tåler mer, mens harddiskene kan lagre enorme mengder informasjon i tillegg til lyd og video.

Dagens største harddiskbaserte spillere er på 60 gigabyte. Du skal enten ha en stor platesamling eller behov for ekstremt bra kvalitet på lydfilene for å fylle opp spilleren med bare lyd. Men når vi snakker om videofiler, blir det fort trangt på selv disse spillerne.

De største flashspillerne på markedet har i dag 4 gigabyte minne, noe som garantert vil endre seg i tiden fremover. Skal du likevel bare bruke spilleren i korte øyeblikk og liker å sette sammen egne spillelister vil du klare deg med både 256 og 512 megabyte i mange år.

Vinneren i vår test er en spiller på «bare» 512 megabyte. Den er liten, flashbasert, kan alt og litt mer. Men du må være aktiv i å skifte ut videofiler og musikk for å få full utnyttelse av det tekniske vidunderet.

Adresseavisen/Bergens Tidende