Mange norske menn venter for lenge med å gå til lege. Derfor dør flere av dem av hudkreft enn noen andre steder i verden, skriver Aftenposten.

— Vi nordmenn liker å være best i verden, men dette er en topplassering vi ikke kan være bekjent av. I gjennomsnitt dør én person hver eneste dag i Norge av hudkreft. Det gjør meg ekstra opprørt fordi dette er en type kreftform som kan forebygges ved å vise solvett og å gå tidlig til lege når man oppdager hudforandringer, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.

Mye i solen

Peter Kaensche er ikke opptatt av å sole seg, men som profesjonell golfspiller er jobben hans utendørs. Han har reist mye, særlig i Spania.

34-åringen begynte å spille golf allerede som 14-åring og har derfor vært mye ute i solen i løpet av livet. Riktignok har han smurt seg inn med solkrem, men ikke flere ganger pr. dag.

For noen år siden la kjæresten hans, Trine Slettevold Arøe, merke til en føflekk på høyre underarm som begynte å endre farge og form.

— Den ble mørkere i fargen, litt ujevn i kantene, og den var litt forhøyet, forklarer Peter Kaensche,

Trine ville at Peter skulle sjekke den, og moren hans støttet henne.

Trodde det var over

Peter fikk time hos hudlege som skar vekk flekken og sendte den til patologen.

— Jeg tenkte at det var over, og da jeg fikk telefon et par uker senere forsto jeg ikke alvoret. Jeg ble bedt om å komme på legekontoret dagen etter, men hadde ikke tid for jeg skulle på en golfturnering. Da fikk jeg beskjed om at dette var alvor, og at jeg måtte komme.

Dagen etter fikk Peter beskjed om at det var malignt melanom, ondartet hudkreft.

Flere menn dør

Ifølge Kreftregisteret øker antallet tilfeller av føflekkreft over hele verden, og Norge er på verdenstoppen. I 2011 fikk 1718 nordmenn denne kreftformen, og det var en økning på 200 tilfeller fra 2010. Dette er mellom 7 og 8 ganger så mange tilfeller som på 1950 tallet.

Det er flere kvinner enn menn som får føflekkreft, men flere menn som dør av den.

Selv var ikke Peter Kaensche innom tanken på at han var alvorlig syk.

— Men først da legen sa at det kunne gå bra, at sannsynligheten for å overleve var stor, forsto jeg hvor alvorlig dette var. Jeg ble overrasket, for det hadde ikke falt meg inn at døden kunne være en utvei.

I etterkant har han tenkt på hva som kunne skjedd dersom han ikke gikk til legen.

— Selvsagt er jeg veldig takknemlig for at Trine og mamma var så observante, man kan vel si at kvinnene i mitt liv reddet meg.

Enkelt å forebygge føflekkreft

Årsaken til økningen av føflekkreft er sannsynligvis endrede solingsvaner, særlig blant menn og i aldersgruppen over 50 år. Det er sannsynlig at solariebruk også er en av årsakene.

— Føflekkreft er en «enkel» sykdom å forebygge. Det viktigste tiltaket er å unngå å bli solbrent, ved å bruke solkrem med høy faktor, ta pauser fra solen når den er på det sterkeste eller bruke klær som beskyttelse. Å bli solbrent i solarium er like uheldig som å bli brent utendørs, sier overlege Ingrid Roscher ved Seksjon for hudsykdommer, Oslo universitetssykehus.

Hun har tatt initiativ til kampanjen «Euromelanoma».

— Formålet er å forebygge hudkreft og å oppdage hudkreft på et tidlig stadium. Da er nemlig sjansen til å bli helt frisk svært god.

Den 14. mai vil Euromelanoma Norge arrangere en screeningdag der man kan bestille time direkte til hudlege dersom man er over 25 år og tror man har en mistenkelig forandring.

Spørsmål og svar om hudkreft

- Hvorfor er det så stor økning av hudkreft i Norge?

— Fordi våre solingsvaner har endret seg: vi soler oftere og mer, vi sjokksoler oss når solen først kommer. I tillegg kommer solarium. Den samme trenden ser vi i alle land med befolkning med hvit hud.

- Hvorfor får flere menn enn kvinner hudkreft?

— Sannsynligvis fordi kvinner smører seg bedre enn menn.

- Hvorfor får flest mennesker kreft etter 50 år?

— Det gjelder de fleste krefttyper, vi samler mer celleskader i løpet av livet, og reparasjonsmekanismene svikter etter hvert.

- Er det slik at kroppen «lagrer» solen, og at den totale dosen blir utslagsgivende?

— Ja. Samlet solmengde betyr mye, men også solforbrenninger, det vil si korte, men intense solbestrålinger, som å sole seg i Syden med vinterblek hud.

- Hvorfor er dødeligheten blant nordmenn høyere enn andre land?

— Det blir spekulasjoner. Jeg har inntrykk av at en del nordmenn kommer for sent til legen. Om det skyldes manglende kunnskaper eller andre ting, er vanskelig å vite.

- Hvorfor er det farlig med solarium, forsker på føflekkreft ved Universitetet i Oslo, Marit Veierød?

— Bruk av solarier før solferien gir store doser UVA-stråling, og brunfargen fra UVA-strålingen har ikke beskyttende effekt iferiesolen. Et annet viktig argument mot forhåndsbruk av solarier er at dette gir økt samlet UV-eksponering. Risikoen for åbli solbrent under tilvenningen er også stor.

- Er det ikke slik at huden blir herdet og ikke solbrent?

— Nei!