Det kommer frem av den landsomfattende undersøkelsen legemiddelprodusenten Pfizer har fått utført.

Bare 38 prosent av de spurte hordalendingene sier at de har god eller svært god fysisk helse. I spørsmålet blir de bedt om å ta hensyn både til hvor friske de er, og i hvor god form de er.

Det er et stykke bak landsgjennomsnittet på 45 prosent, og enda lenger bak våre vestlandsnaboer. I Sogn og Fjordane sier 49 prosent at formen er på topp, mens hele 53 prosent av rogalendingene skryter på seg stålkondis og jernhelse. Kun Hedmark har et like nedslående resultat som Hordaland.

Mye tyder på at vi synes vi trener for lite og spiser usunt. I hvert fall sier 65 prosent av oss at tilbud om gratis eller billig trening vil gitt oss bedre helse, mens 69 prosent ønsker seg billigere frukt og grønnsaker. Begge deler er fem prosent over landsgjennomsnittet. I tillegg er Hordaland overrepresentert blant dem som ønsker seg flere sykkelstier og turveier.

Også når det gjelder psykisk helse, ligger hordalendingene litt under landssnittet. 72 prosent av oss er fullt ut fornøyd med psyken, to prosentpoeng lavere enn i Norge totalt. Bare tre prosent karakteriserer sin egen psykiske helse som dårlig. Nordtrønderne er for øvrig Norges lykkeligste i så måte, mens Telemark skiller seg ut som fylket med lavest andel som er fornøyd.

Undersøkelsen er utført av firmaet Norstat på oppdrag av Pfizer. 4001 nordmenn har deltatt i undersøkelsen, som ble gjennomført i høst.