• Ueeeæhhh! Mormor Edel (63) har nettopp fortalt lille Nikolai (18 måneder) at han ikke kan ture frem som han vil i pyntehyllen hennes.

Krabaten er ikke helt med på den milde formaningen, og setter i et vræl.

To sekunder etterpå:

«Naaam».

Nikolai tusler såre fornøyd av gårde med en av mormors deilige vafler i hånden.

To nye sekunder senere:

— Bestefar, bestefar. Jeg mistet en tann! Fredrik (9) gliser stolt - med et blodferskt mellomrom mellom tennene.

Som du skjønner: Det går unna i svingene i Landås-leiligheten til Tore (70) og Edel Vatshelle. Iherdige besteforeldre til åtte.

— Det er kjekt når de kommer, og av og til litt greit når de går også, spøker Tore.

Konen istemmer:

— Det kan bli litt mye styr med alle på engang, så som oftest tar vi dem i puljer. Men gøy er det uansett når vi samles, sier Edel.

Hun er ikke overrasket over at det er mormødrene barnebarna får det beste forholdet til, slik det går frem av den store besteforeldreundersøkelsen.

— Døtrene har jo som regel best kontakt med sin mor, og så går vel dette forholdet i «arv» i familien, tror Edel.

Hun og Tore er heldige. Alle deres åtte barnebarn bor i nærheten.

— Barnevakt? Titt og ofte. Vi forsøker å stille opp når de trenger oss, sier Tore.

— Men det er ikke alltid vi ser dem så mye som vi egentlig vil. Barna er jo opptatt med sitt, og vi har ofte vårt, forklarer mormor.

Bestefar understreker at det forplikter å ha barnebarn.

— Det høres kanskje rart ut, men vi er nesten mer engstelige for dem enn vi var for våre egne. Vi er redd de skal ramle og slå seg, at det skal bli syke, kort sagt: At det skal skje dem noe.

— Tar dere et tak med barneoppdragelsen også?

— Nei, vet du hva! Det kunne aldri falle meg inn. Den biten er jeg ferdig med. Men skjer det noe som ikke bør skje, vet vi å gi barna beskjed, smiler mormor bestemt.

GAFLER VAFLER: - Det er et av besteforeldrenes privilegier, det: Å ha litt ekstra sukker på vaflene, konstaterer bestefar Tore Vatshelle. Han er omkranset av fem år gamle Ingvild (t. v.), Ida Camilla (12), Andrea (7) og to år gamle Elina (nede t. v.)<p/>FOTO: KNUT EGIL WANG