Snart åtte måneder etter at de forhatte spilleautomatene ble fjernet fra kjøpesentre, kiosker og bensinstasjoner 1. juli i fjor, innrømmer Lotteritilsynet at de ikke vet hvor de om lag 13.000 pengemaskinene har tatt veien, skriver Drammens Tidende.

– Vi har ingen registre over eller kontroll med hvor disse maskinene er nå. Vi har ingen indikasjoner på at det har oppstått illegale miljø, men vi er forberedt på at det kan oppstå slike miljøer, sier informasjonssjef Rune Timberlid i Lotteritilsynet.

Til salgs på nettet

På nettet florerer det imidlertid av annonser hvor spilleautomater er til salgs for en tusenlapp eller mer. Årsaken er at norske myndigheter valgte å stole på at de til sammen 120 entreprenørene selv tok ansvaret for at de 13.000 spilleautomatene aldri mer skulle brukes innenfor landets grenser.

– Systemet er basert på tillit. Det ble ikke lagt opp til en returordning.

Er lovlige

Lotteritilsynet gjorde en avtale med Statens forurensningstilsyn for å sikre at automatene kunne destrueres som spesialavfall.

– Automatene er per definisjon lovlig salgsvare. Vi vet at en del av maskinene ble solgt utenlands. Blant annet gjelder dette Norsk Lotteridrift, opplyser Timberlid.

– Men vi oss trygge på at tusenvis av tidligere spillere vil tipse oss dersom de får kjennskap til illegale miljø, sier Timberlid.

FORSVANT: Automatene forsvant fra kjøpesentre og kioser 1. juli i fjor. På nettet florerer det nå av annonser der spilleautomater er til salgs for en tusenlapp eller mer. ARKIVFOTO: SIV DOLMEN