Dramaet startet i morgentimene i går da en sinnsforvirret mann tok seg inn en skyskraper i Amsterdam. Den 59-årige mannen var utstyr med maskingevær og brannbombe, og tok 20 gisler i resepsjonen på Rembrandt-tårnet. Nordmennene Jomar Eldøy og Rune Lindseth var blant de mange hundre personene som ble sperret inne i bygningen.

Snikskyttere på taket

— Det hele var nesten uvirkelig, forteller Jomar Eldøy fra Ålesund til Bergens Tidende. Eldøy befant seg på sitt kontor i 24 etasje da en kollega kom opp og fortalte at det stod en bevæpnet person i resepsjonen.

— Jeg forsto alvoret i situasjonen da jeg så snikskyttere på taket og masse politibiler i gaten, forteller Eldøy, som i går ettermiddag fikk ringt og varslet familien på Stord om at han var i god behold.

All trafikk og hovedjernbanen som passerer forbi Rembrandt-tårnet ble sperret av i går under det syv timer lange gisseldramaet.

— Det var kaos i Amsterdam mandag, sier Eldøy.

Redsel og tårer

Eldøy er sjef for Nord-Europa divisjonen i kraftselskapet Mirant, som har fire etasjer i skyskraperen.

Ved 11-tiden kom en dame fra sikkerhetsavdelingen gråtende inn på kontoret til Eldøy, og ba ham om å henge opp plakater på instruks fra gisseltakeren.

— Da ble det tilløp til panikk. Det var en del redsel og tårer blant de ansatte, forteller Eldøy.

Skjøt seg selv

Ved 17-tiden meldte det nederlandske nyhetsbyrået ANP at gisseltakeren hadde skutt seg selv i hodet. Den åpenbart sinnsforvirrede mannen skal ifølge Eldøy ha blitt svært opphisset da han skjønte at han hadde tatt gisler i feil bygg. Han skulle ramme Philips-konsernet, som holdt til i Rembrandt-bygget inntil i fjor høst.

59-åringen protesterte mot tv-skjermer med breddebildeformat.

Skjelven

Først ved 19-tiden var dramaet over. Da hadde politiet klart å desarmere brannbomben som mannen hadde festet til kroppen.

De som befant seg i bygningen fikk i går tilbud om krisehjelp.

— Jeg er glad det hele er over. Det var skremmende. Jeg er litt skjelven, medgir Eldøy, som trygt kunne kjøre hjem til sin familie i Amsterdam i går kveld.