Dette er bare noen av presangene som nå er på vei til Slottet. Gavene til kongehusets aller nyeste medlem strømmer på fra hele kongeriket.

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon hadde ikke laget noen ønskeliste før fødselen, så her har enhver brukt fantasien etter beste evne.

Fra Vestlandet kommer det mye varmt og godt, avslører BTs sjekkerunde.

Ull i mange varianter vil nok sørge for at den nyankomne slipper å fryse med det første. Ikke mamma, pappa og storebror heller — noen gavmilde Vestlandsbedrifter har tenkt på hele familien.

«Vinterbaby»

Janusfabrikken på Espeland, for eksempel, har pakket presanger både til store og små kongelige.

Den nyankomne babyen får body med matchende bukse, sokker og lue, alt i kremhvit merinoull. Den lille får også et kremhvitt ullteppe med «Vinterbaby» påbrodert.

Kronprinsesse Mette-Marit får ammeinnlegg i ull, samt en kremfarget ulltrøye med blonder.

Kronprins Haakon får sort langermet ulltrøye og matchende lange underbukser.

Storebror Marius får blå genser i ullfrotté, med navnet sitt påbrodert.

Strikket babyteppe

Fra Soria Moria AS i Åsane, som produserer barneklær, får Kronprinsparets nyfødte datter et jaquardstrikket babyteppe i italiensk kamgarn og et rosa teppe.

Fra Dale of Norway AS får tronarvingen en rød og hvit Fana-jakke med lue.

— Et typisk, tradisjonelt norsk produkt, kommenterer administrerende direktør Olav Munch.

— Det er greit å innføre det nyfødt barnet i norske tradisjoner. Kongefamilien har i mange år vist at de setter pris på våre plagg. Da er det kjekt å allerede nå gjøre det nyfødte barnet vant med disse urnorske produktene. Vi vil uttrykke vår glede sammen med kronprinsparet med at de har fått en datter og en tronarving, sier Munch.

Gratulasjoner i kø

1.konsulent Toril Hesjedal i Bergen kommune kan fortelle at kommunen har sendt av gårde et gratulasjonsbrev til slottet.

— Vi vil gi en offisiell gave ved første anledning, som sikkert blir dåpen. Dette er noe vi hadde avtalt tirsdag, så det var ganske greit. Nå vet vi jo at det ble en jente, så da kan vi forholde oss til det. Vi kommer til å forhøre oss med Slottet om det kanskje blir satt opp en ønskeliste, eller om det er opprettet et fond, sier Hesjedal.

Fylkesordfører Torill Selsvold Nyborg kan fortelle at fylkeskommunen har sendt gratulasjonstelegram til Kronprinsfamilien.

— Vi ønsker dem lykke til, sier Selsvold Nyborg, og leser opp teksten:

— «Høgvyrde Kronprins og Kronprinsesse. I Hordaland jubler vi av glede for jenta, og er glade for at alt er vel med mor og barn! Vi gratulerar, og ønsker alt godt for den fremtidige dronninga vår!»

Hvorvidt det blir sendt en gave fra fylkeskommunen, avgjøres i dagene som kommer.

Jubel i Sogn og Fjordane

Varafylkesordfører Tor Bremer gleder seg på kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marits vegne. Fylkeskommunen sendte i går et gratulasjonsbrev til dem.

— Folk i Sogn og Fjordane gleder seg over det som har skjedd. Og det er klart at vi må gi en gave som gir assosiasjoner til fylket vårt. Nå som kjønnet er kjent, må vi finne noe som passer.

— Jubileumsboken til Fylkesbaatane passer kanskje ikke. Det er en god bok, men på ingen måte en riktig gave, humrer han.

— Vi er opptatt av å knytte bånd til Sogn og Fjordane med det vi sender, sier en oppstemt Bremer.