OLAV GARVIK

Alt er mulig i en valgkamp, for politikk er som vi vet det muliges kunst. Enkelte skifter standpunkter som de skifter skjorte, og det har vært høysesong for «finn på-politikk». Det gjelder om å være mest mulig oppfinnsom og utfordrende, i håp om å få tjue sekunders oppmerksomhet i en av fjernsynskanalene. Verpesyke politikere er med på det meste.

Men i år har det gått over stokk og stein. Til og med hele nasjonens Valgerd — hun med sangstemmen og rødvinen - har vist nye sider: hun liker åpenbart å bli kysset av andre kvinner! Først var det komikeren Shabana Rehman som våget, deretter programleder i NRK, Marit Åslein.

Andre kvinner i den politiske manesjen er satt på større prøver i disse hektiske ukene. Erna Solberg poserte tidlig i august med en spill levende kvelerslange rundt barmen, mens hun forsøkte å smile så godt hun kunne til TV 2-fotografen som hadde lokket henne med på dette. Det gikk bra. Hun slapp å bli injisert med farlig slangegift.

Løs kanon på dekk

Hun er dristig på mer enn én måte. Hvem andre ville finne på å bruke komikeren Harald Eia for å mobilisere folk til stemmeurnen? Eia hadde sine egne bekymringer: «Det er over 180.000 sistegangsvelgere. Det er ingen som tenker på dem. Kanskje de heller trenger informasjon om livet etter døden?» sa han mens Erna satt stille og ikke fortrakk en mine.

Hele byens Erna er akkurat så tøff som hun ser ut til. Hun tåler det meste, også uærbødigheter fra sine egne. Det spørs likevel om ikke Moss Høyre gikk over streken da partifellene nylig inviterte til gjettekonkurranse om hvor mye hun veier.

Herman Friele, som går for å være løs kanon på dekk, har ved et par anledninger i det siste vært uforsiktig og rammet både den ene og den andre i Høyre. Først var det Erna. Som ordfører så han det ikke naturlig å drive valgkamp for partilederen, sa han ifølge BA - men ilte samme dag frem for å dementere. Uttalelsene var revet løs av en sammenheng. Litt etter var han frempå igjen, denne gang for å fortelle at det er viktigere for landet å beholde en borgerlig regjering enn at Høyre får tre representanter fra Hordaland.

Sant nok, og logisk sett et uproblematisk budskap. Men i Frieles eget parti var opphisselsen sterk. Det er ikke alt man tenker som nødvendigvis bør bli sagt - offentlig, sukket koryfeene og rev seg i håret i fortvilelse.

Bokbål anno 2005

Stort bedre var det ikke da Harald Victor Hove, partiets lovende ungdomskandidat i Hordaland, i friskt overmot ga seg i kast med bokbrenning! Uten å ane noe om hvor følsomt og historisk belastet den slags er kastet han nynorsk ordliste på ilden i protest mot obligatorisk sidemål. «Spynorsk mordliste», mumlet han og ble irettesatt av partifelle og stortingsrepresentant Øyvind Halleraker.

Også ungdommen i Venstre var kreativ på sin måte. Etter å ha fremstilt Lars Sponheim på T-skjorte som en pussig kloning av revolusjonshelten Che Guevara, laget de en såkalt «rap» (som ikke er det samme som det norske rap etter en tung middag).

I denne «Viva Sponheim»-rap'en ble bl.a. Åslaug Haga avlagt en ufin visitt:

«Senterpartiet er ikke kule,

Når jeg tenker på Åslaug vil jeg ikke piip (sensurlyd),

Hvem vil ha en som stinker som fjøs,

Nei takke meg til en UV-tøs.»

Haga selv bare fnøs i en kommentar:

«Det er lenge siden Venstre med Sponheim i spissen har hatt noen injurierende kraft».

Nei, Sponheim har trolig lite å hente av velgere som holder seg ved fjøset. Derimot har han fått oppbacking fra uventet hold: I alt 16 prosent av det norske skilandslaget har i en avstemning gjort det klart at de vil stemme på Venstre! (Det må kanskje ha noe med slalåm eller utfor å gjøre?)

- Burde du ikke ringt?

En ettermiddag hørtes Anne-Grete Strøm-Erichsens stemme i telefonen. Ap-politikeren var en tanke oppøst, for Ågot Valle (SV) hadde samme dag varslet omkamp om Hardangerbrua hvis det blir regjeringsskifte. Men noen omkamp ønsket absolutt ikke den tidligere byrådslederen i Bergen.

— Har du ringt meg, sa hun prøvende.

— Nei, faktisk ikke, svarte undertegnede.

— Det var rart. Men burde du ikke ha ringt? fortsatte den kommende stortingsrepresentanten.

Deretter var det Åslaug Haga som prøvde seg som lurendreier. Gjennom sin politiske rådgiver fikk vi spørsmål om BT var interessert i et detaljert notat om hvor ille det har gått med landbruket i de fire årene med Sponheim. «Har dere noe imot at vi også gir saken til Nordlys og Fædrelandsvennen, eller vil dere helst ha saken alene?»

Vi sa ja takk til eneretten, intervjuet deretter Haga, og kontaktet samme dag landbruksministeren for å få en kommentar.

«Men, denne saken står jo allerede i Nationen i dag,» opplyste Sponheim som mer enn gjerne sa hva han mente om Senterpartiets notat.

— Hvorfor spiller dere ikke med åpne kort overfor BT og opplyste om at Nationen allerede hadde skrevet om dette? lød meldingen vi sendte til Sp-rådgiveren.

Like etter kom svaret:

«Jammen, vi trodde at dere leste Nationen.»

Haakon Lie «møkka lei»

Fra hornet på veggen hørtes for litt siden en lyd fra 100-åringen Haakon Lie. Jo, det er liv i gubben som i alle år hatet USA-hatere og venstreradikalere i alminnelighet. SV har alltid vært et fy-ord i hans munn. Når han har omtalt kjente SV-ere, har det hørt ut som om han bannet. Eller spyttet. Men nå forsvarer han hopehavet mellom Ap og SV, fordi han er «møkka lei» Bondevik-regjeringen.

— Og hva vil være et godt valg for Ap?

— 36,9! svarte den gamle krigeren avisjournalisten som hadde oppsøkt ham. Et infamt flir fulgte svaret.

Om Haakon Lie omsider har fått sansen for SV, har det motsatte skjedd blant nordmenn flest. Kristin Halvorsen har strevd i valgkampen - og den påtenkte finansminister Øystein Djupedal har dummet seg ut. I en debatt kom han i skade for å si at Frp vil bruke penger «som en full sjømann». Det gikk ikke mange minuttene før sjømenn landet rundt reagerte med harme. Den slags sjikane ville de ha seg frabedt. De hadde det ikke med å være mer dritings enn folk flest. Og Djupedal gjorde straks avbikt og beklaget offentlig at han hadde såret en hel yrkesgruppe.

Ukristelige RV

Valgkampen startet ekstra tidlig i år. Den begynte allerede i juni da Carl I. Hagen lyste Kjell Magne Bondevik i bann og sa at det ikke kom på tale å støtte en regjering som fortsatt ble ledet av presten fra Molde.

Men det roet seg litt da Hagen-tilhenger Enevald Flåten tidlig i juli steg ned fra berget med et viktig budskap gjennom BT: «Vi ber for at den regjeringen vi har skal få fortsette.»

Det spørs likevel om han ikke tok munnen for full? «Vi» er ikke det samme som «alle». I hvert fall er elevene hos Levende Ord på Kråkenes noe i utakt med pastoren. Ved skolevalget for litt siden stemte 15,7 prosent på RV. Noe mer ukristelig parti enn RV er vel vanskelig å oppdrive? Har ikke Enevald lenger kustus på sine disipler?

Statsminister Hagen?

Vi kan forresten ikke gi slipp på fenomenet Carl I. Hagen så lett. En ting er at Enevald Flåten tror på ham, noe mer forbløffende er det at den statsvitenskapelige professor Trond Nordby tror at Calle kan bli Norges neste statsminister!

I en forelesning brukte han eliminasjonsmetoden, forklarer han, for så vel de rødgrønne som Bondevik og Erna har gjort det dårlig på meningsmålingene. «Frp ligger dermed an til å bli det største partiet på borgerlig side,» sa den kloke professoren til VGs nettavis for få dager siden - og ergo var Hagen en sannsynlig statsminister i fedrelandet!

Er dette en ny variant av Erasmus Montanus-logikken: ergo er Mor Nille en stein?

VENTESTILLING: Anne-Grete Strøm-Erichsen ventet på telefon fra BT.<br/> ARKIVFOTO: JOHN LINDEBOTTEN
UTEN KUSTUS: Enevald Flåten - har ikke lenger kustus på sine disipler?<br/> ARKIVFOTO: ODD MEHUS
LØS KANON: Herman Friele er i høyrefolks øyne blitt mer og mer en løs kanon på dekk.<br/> ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ
KYSS: Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland ble kysset både av komikeren Shabana Rehman og Amanda-vertinne Marit Åslein.<br/>Foto: Alf Ove Hansen/SCANPIX