VI NORDMENN er som kjent best i verden.

Verdensrekord nummer en: 70 prosent av alle nordmenn har hatt en one night stand.

Verdensrekord nummer to: 73 prosent av Norges befolkning har hatt ubeskyttet sex med en partner de ikke kjenner godt.

Verdensrekord nummer tre: 21 prosent av alle nordmenn har hatt en seksuelt overførbar sykdom.

På tide å pakke frem igjen kondomet?

PÅ ONSDAG er det Valentinsdag, dagen vi feirer romantikken. En dag som egner seg dårlig for å snakke om kondombruk, skal vi tro forskerne.

– I et romantisk sjekkeforløp har ikke kondomer noen plass, sier professor Bente Træen ved Universitetet i Tromsø, som har forsket på ungdoms og voksnes seksualvaner.

– Vi går naturlig ut fra at de vi faller for er fruktbare, men det er ikke naturlig å gå ut fra at de har kjønnssykdommer. Det anses som noe skittent og umoralsk, og er uforenlig med forestillingen om egenskaper ved den vi faller for, sier Træen.

Nordmenn vet hva som smitter og hva som beskytter.

– Men det er ingen automatikk i å overføre denne kunnskapen til sitt eget liv. Ifølge helsemyndighetene skal du snakke om kjønnssykdommer og tidligere partnere med den du er i ferd med å falle for. Men den typen rasjonalitet finnes ikke i et romantisk forhold, sier Træen.

BEST I KLASSEN på kondombruk er de yngste. I dag ligger gjennomsnittlig seksuell debutalder blant jenter på 16,7 år og på 18 år blant guttene. Blant sex-debutantene benytter nærmere halvparten kondom ved første samleie.

En undersøkelse fra Norsk Folkehelseinstitutt blant norske niendeklassinger viser at 90 prosent av jentene har en negativ holdning til gutter som ikke bruker kondom. 80 prosent av guttene svarer at de mest sannsynlig ville bruke kondom ved et eventuelt samleie. Bare syv prosent av jentene og 35 prosent av guttene svarer ar de er villige til å ha sex uten kondom i en gitt situasjon.

– Slike resultater skal man ta med en klype salt. En ting er å snakke om holdninger til kondombruk i et klasserom eller på kontoret. Rasjonaliteten er en helt annen når du havner i en reell seksuell situasjon. At de yngste topper kondomstatistikken har først og fremst sammenheng med at jentene venter litt før de skaffer seg p-piller, sier Bente Træen.

– KONDOMER har kommet helt i bakleksen i forhold til å forebygge uønsket graviditet. Med p-piller og angrepiller er det blitt jentenes ansvar, sier sosiolog og førsteamanuensis Joar Svanemyr, som selv har intervjuet 20 norske gutter om kondombruk.

– De svarte til en viss grad den klassiske «vil ikke spise sjokolade med papiret på», men hovedproblemet var at de mente at det ødelegger stemningen å plukke frem kondomet. Guttene var redde for at jentene skulle mistenke dem for å ha mange sex-partnere hvis de foreslo å bruke kondom, forteller han.

Det er mye som tyder på at verdens eldste prevensjonsmiddel sliter med et aldri så lite imageproblem. Træen mener at kondombruk har sterk symbolikk.

– Kondomet hindrer overføring av sæd, som er et symbol på å gi hele seg og motta den andre. Når du bruker kondom får du ikke symbolisert at du elsker den andre fullt ut, sier hun.

BANAN ELLER sjokolade, knudret eller rillet, lang eller kort, trang eller vid, rød eller sort.

Butikksjef Elisabeth Naa i Kondomeriet har byens mest mangfoldige utvalg av kondomer. Hun har jevnt sig av kunder som kjøper gummi til åtte kroner stykket. Fredag solgte hun kondomer for vel 1500 kroner.

– Det kondomet jeg selger mest av er faktisk klassiske «Profil». Og den største kundegruppen er unge menn, forteller Naa.

Mange tiltak er satt i verk for å øke tilgjengeligheten og få opp kondombruken. Hvert år deler Sosial— og helsedirektoratet ut mer enn to millioner gratiskondomer til ungdommer mellom 15 og 24 år. Kronprinsesse Mette-Marit fronter kondombruk, og gummi er til salgs på både bensinstasjon og butikk.

– Det må enda bli lettere og billigere å få tak i kondomer, mener Træen.

– God tilgjengelighet er veldig viktig for å få opp kondombruken. Vi kan ikke følge folk inn på soverommet, men med en god helsepolitikk kommer vi et stykke på vei.

– SKOLEN MÅ TA noe av skylden for at nordmenn går til sengs uten å beskytte seg, mener Joar Svanemyr.

– Undervisningsopplegget i Norge er elendig. De som er heldige får gjerne én time på ungdomsskolen der noen viser hvordan man trer på et kondom. Men for ungdommer handler kondombruk vel så mye om at de er sjenerte i forhold til sin egen kropp, sier han.

Åpenheten om sex i media er oppskrytt, mener Svanemyr.

– Man kan lese og lære om spesielle ting som analsex, som svært få driver med, men ikke om hvordan en 16-åring snakker med sin egen kjæreste.

Træen peker på at det fortsatt er mange puritanske strømninger i det norske samfunnet.

– Det er liten politisk vilje til å satse på seksualundervisning. Noen tror at dersom man snakker om sex og lærer dem å sette på et kondom, vil det føre til at ungdommer har masse sex. Det er det ingenting som tyder på.

TRENGER VI FORTSATT kondomet nå som vi har p-piller, p-ringer, p-sprøyter, p-plaster og angrepiller?

– Hvis man bare vil beskytte seg mot livsfare er det kanskje ikke så mye poeng i å bruke kondom i Norge i dag. Men klamydia kan føre til kroniske magesmerter, bekkeninfeksjon, svangerskap utenfor livmoren og andre former for infertilitet, så særlig jenter har alt å tjene på å bruke kondom, sier Svanemyr.

De norske klamydiatallene er høye, og også hivtallene blant heteroseksuelle menn har gått opp. Men den norske godtroenheten lever i beste velgående.

– Norske ungdommer føler seg usårlige. Jeg tror ungdommer i Tyskland, England og Frankrike har et mer realistisk forhold til ubeskyttet sex. De skjønner at det er farlig, sier Svanemyr.

EIIRK BREKKE
KRISTIN JANSEN