Sikkerhetsfolkene får som hovedoppgave å peke ut mulige trusler mot Wal-Mart. De skal også peke ut «suspekte enkeltpersoner og grupper», går det fram av annonser som kjeden har lagt ut på internett.

Kjeden er også blitt anklaget for å ha spionert på sine egne styremedlemmer. Men mannen bak denne anklagen har nå ifølge ledelsen for Wal-Mart gått tilbake på sine påstander, og han har fått rettslig forbud mot å snakke med mediene.

Vanlig

En talsmann for kjeden vil ikke kommentere opplysningene om kjedens nye senter for innsamling av opplysninger, Analytical Research Center. Ifølge nyhetsbyrået AP er det ikke uvanlig at store amerikanske forretningsselskaper leier inn egne sikkerhetseksperter.

Det uvanlige med Wal-Marts nye avdeling er at den skal ledes av folk som tidligere hadde toppstillinger i etterretningstjenesten CIA og det føderale politiet FBI. Ifølge sikkerhetseksperten Steven Aftergood går Wal-Mart lenger enn andre selskaper har gjort.

— Denne nye utviklingen innen sikkerhet i næringslivet gir grunn til bekymring. Her snakker vi ikke bare om arbeid for å trygge sikkerheten, men også om rent etterretningsarbeid, sier Aftergood.

Veteran

Wal-Marts nye sikkerhetstjeneste ledes av David Harrison, en veteran fra spesialoperasjoner i USAs hær. Harrison sa nylig i et intervju med AP at Wal-Mart systematisk overvåker kunder som har kjøpt visse typer produkter.

Det gjelder folk som kjøper kjemikalier, gassflasker med propan og mobiltelefoner som ikke er knyttet til noe abonnement. Disse tingene kan brukes til å framstille sprengstoff, hjemmelagede bomber og utløsermekanismer for disse bombene.

Wal-Mart, som ble grunnlagt i 1962, regnes i dag som verdens største detaljistkjede og verdens største bedrift med 1,7 millioner ansatte i 44 land. Kjeden er blitt kritisert for dårlige arbeidsforhold og for aktivt å motarbeide fagforeninger.

GJØR SOM USA: Wal-Mart tar i bruk harde skyts for å "bedre sikkerheten".