I dag tidlig sto journalister, TV-reportere, teknisk personale og fotografer fra hele verden i kø utenfor Oslo tingrett.

I ti uker skal de tyngste internasjonale presseaktørene dekke rettssaken mot Anders Behring Breivik.

— Interessen i Sverige er enorm, sier Linda Hjerten fra svenske Aftonbladet.

Hun sier at interessen skyldes at Norge er svenskenes nærmeste naboland.

— I tillegg var det flere svensker på Utøya 22. juli. Vi vil følge rettssaken så lenge den pågår, sier Hjerten.

- Norge er merket for alltid

Julie Scheier, reporter for Chinese Central Television, rapporterte fra Oslo etter angrepene i fjor. Nå er hun tilbake for å rapportere fra Norge de tre første dagene av rettssaken.

— Alt virker veldig godt organisert og svært profesjonelt hittil, sier reporteren, som forteller at hun gruer seg til å intervjue Utøya-ofre og pårørende.

– Jeg vil aldri kunne forstå hva de har og skal gjennomgå. Som tobarnsmor prøver jeg å distansere meg, men som journalist må jeg bare gjøre jobben, sier hun.

Scheier har rapportert fra flere terrorangrep andre steder, men aldri opplevd noe i nærheten som det som skjedde her i Oslo.

— Menneskene som ble rammet direkte, er merket for livet. Det er også Norge, sier hun.

Aldri opplevd maken

Nøyaktig 100 medier er representert med en eller flere journalister i Oslo tingrett i dag. 42 norske medier har fått plass i sal 250-hvor rettssaken foregår.

45 internasjonale internasjonale mediehus har fått én plass hver i rettssalen, som blant annet CNN, BBC, New York Times, Al-Jazera, China Central TV og Reuters.

Flere internasjonale TV-stasjoner sender direkte fra Oslo tingrett fra flere oppsatte TV-studioer.

Kai Moorschlatt i den tyske TV-kanalen N24 sier han aldri har opplevd så stor interesse rundt en rettsak før.

— Jeg har definitivt aldri sett en rettssak av sike proporsjoner som denne, sier han til VG Nett.

- Uvanlig stor åpenhet rundt saken

Danmarks radio har stilt med 15 personer i saken, og skal dekke den i minst to uker. Det er en stor satsing, forklarer journalist Kirk Thøger.

— Saken har stor interesse, siden dette har skjedd i Norge. Tragedien oppleves som veldig nært. Dette er en sak som dekkes i alle danske kanaler, og som hele Danmark følger med på, sier Thøger til bt.no.

Han sier flere utenlandske journalister stusser over at rettssaken sendes direkte på TV, også deler av Anders BehringBreiviks forklaringer og utsagn.

— Vi legger merke til at man har strukket seg langt for at alle skal få høre ABB. Sett utenfra er det kanskje litt spesielt, man hadde kanskje trodd at han skulle blitt skjermet mer, sier den danske journalisten.

For dansk presse er det mest interessante om Breivik blir kjent utilregnelig eller ikke av retten.

— Dette har vi dekket mye, men nå blir det også viktig for oss å dekke de pårørende/fornærmede som skal i retten for å vitne og kanskje høre ham snakke.

Omfattende sikkerhetstiltak

Totalt er det akreditert 800 journalister til 22. juli-rettssaken. Alle som går inn og ut av Oslo tingrett må gjennomgå en omfattende sikkerhetssjekk før de slipper inn i bygningene.

I tillegg er er det plassert skuddsikkert glass mellom Breivik og tilhørerbenken bak ham.

BLITZREGN: Fotografer fra hele verden foreviger Anders Behring Breivik.
SCANPIX