Kvinnen er en av mange som har tatt kontakt med Mental Helses hjelpetelefon etter terroraksjonen mot USA 11.september og nå etter motangrepet på Afghanistan.

— Telefonen var stille under nyhetsendigene søndag kveld, men litt etter litt begynte telefonene å kime. Mange har angst for at dette skal bli mer og mer omfattende og til slutt utvikle seg til en verdenskrig, sier daglig leder for Mental Helses hjelpetelefon, Svein Skaara. Han forteller at antall telefonsamtaler til Mental Helse har økt voldsomt etter 11.september. Og det er mye forskjellig folk bekymrer seg for.

«Vanskelig å svare»

En dame fra Oslo forteller at hun tar ekstra mye valium og tør ikke gå ut på grunn av terrorhandlingene. Hun er redd det skal skje terrorhandlinger i Oslo. En annen person ringte like etter han hadde sett Holmgang på TV 2. Han er redd for at det skal bli verdenskrig, og tror at terrorister skal forgifte drikkevannet i byen.

— Det er vanskelig å vite hva du skal svare disse bekymrede menneskene. Verden er nifs akkurat nå. Det er det ingen tvil om. Ingen vet hva som kommer til å skje, men vi må holde fast på at vi er nødt til å gå videre med vårt daglige virke, sier Skaara.

— Når så mange alvorlige hendelser treffer oss i løpet av så kort tid, øker dette spenningen og usikkerheten hos alle. Og når en alvorlig flyulykke kommer på toppen av krig er det ingenting som kjennes trygt, sier Atle Dyregrov, psykolog ved Senter for Krisepsykologi.

Trenger noen å snakke med

Han mener vi ikke klarer å normalisere oss når så mye dramatisk skjer på noen få dager. Det skjer en forskyvning eller opphopning av frykten vår. De som er litt bekymret til vanlig, bekymrer seg enda mer. Denne reaksjonen får både barn, ungdom og voksne. For noen kan forskyvningen være dråpen som får begeret til å renne over.

— Det er helt naturlig at klinikker og krisetelefoner får større pågang i slike situasjoner, mener han.

En 30 år gammel mann ringer fordi han sitter alene etter å ha sett nyhetene. Han trenger noen å snakke med for å roe seg ned. En gammel dame har slitt med angst i ett års tid. På grunn av terrorhandlingene har angsten forverret seg.

En 40 år gammel mann har katastrofetanker. Han er redd for verdenskrig. Må han hamstre mat?

— Akkurat nå er det vanskelig å gi folk støtte og trøst. At mennesker synes verden er nifs er helt naturlig, sier Kirsten Mjelde, styreleder i Mental Helse Bergen.

Hun mener folk med psykiske problemer har behov for en stabil verden.

— Akkurat nå føles den truende for alle, så det er ikke rart at folk med problemer kan føre en psykologisk krigføring mot seg selv. Nyhetsbildene kan gi alle et vanvittig tankekjør. Og det verste er å slite med det alene. Selv om det ikke hjelper så mye, hjelper det litt å snakke med noen, sier Mjelde.