– Det har vært en tilnærming mellom partene som har gjort det mulig å fortsette meklingen, sa meklingsmann Geir Engebretsen mandag kveld.

Han samlet Byggenæringens landsforening (BNL) og Fellesforbundet til ny mekling dagen etter at 16.000 ansatte i 730 bedrifter i byggebransjen ble tatt ut i streik.

Forhandlingskilder opplyser at det var partene selv som ba Engebretsen gjenoppta meklingen, etter at det alt søndag var direkte kontakt mellom partene med sikte på å finne en løsning.

– Unødvendig – Det var et unødvendig brudd. Erkjennelsen kom raskt på begge sider, og det er vilje til løsning, sier en kilde på arbeidsgiversiden.

Da streiken var et faktum, var partene ikke engang enige om årsaken til konflikten.

Arbeidsgiverne beskyldte Fellesforbundet for grådighet, og hevdet at et nytt lønnssystem for tømrerfaget ville sprenge de økonomiske rammene for lønnsoppgjøret.

Arbeidstakerne anklaget på sin side BNL for useriøs opptreden, og hevdet arbeidsgiverne avviste krav både om tiltak mot sosial dumping, et mer rettferdig lønnssystem for tømrere og bedring av minstelønn.

Optimister

Da kamphanene møttes igjen hos Riksmeklingsmannen mandag kveld, var tonen en annen.

– Jeg er nøktern optimist. Hadde jeg ikke hatt tro på løsning, hadde jeg ikke vært her, sa Fellesforbundets forhandlingsleder Arve Bakke.

– Vi har en hard mekling foran oss, men jeg er realistisk optimist, istemte BNL-forhandler Oskar Rønbeck.