• Det krever for mye, både av tid og energi, tenker nok mange familier. Tenk om hun eller han ikke trives eller ikke liker maten? Men familien Matthäus i Olsvik tenkte mer på de positive sidene.

På tirsdag skal de møte henne for første gang, Rong-Rong Li. Eller var det Li Rong-Rong hun het, den 16 år gamle kinesiske jenten skal bo hos familien i Olsvik de neste 11 månedene? Hun er utvekslingsstudent fra Kina. De er en flernasjonal familie med norsk mor, tysk far og en 3 år gammel adoptivdatter fra, ja nettopp, Kina.

En positiv opplevelse

— At vi valgte en utvekslingsstudent fra Kina henger klart sammen med at Kajsa er derfra, men vi har vært vertsfamilie en gang før også, forteller Marit Sagnes Matthäus.

Første gangen de prøvde seg som vertsfamilie var det mer tilfeldig. De så et oppslag i Bergens Tidende om at AFS (American Field Service) Norge trengte flere vertsfamilier. Og uken etter hadde de fått en tysk jente i familien. På godt og vondt.

— Det er klart det er en del utfordringer, og det er forferdelig vondt å se at de kanskje ikke finner seg til rette eller trives på skolen, men de positive sidene veier opp for det og gjør det hele til en god opplevelse. Da året var gått, hadde vi alle vokst som mennesker, både hun og vi, sier hun.

Og nå har de tatt på seg en enda større utfordring; de skal utgjøre familien til en 16 år gammel kinesisk jente som nok er vant til et helt annet skolesystem og en helt annen kultur.

Rik på erfaring

— Det er viktig å ikke problematisere alt, først og fremst er dette en unik mulighet for oss alle til å bli kjent med en ny kultur, og kanskje bli mer bevisst på vår egen, sier Uwe Matthäus.

— Det verste som kan skje er at hun ikke trives, men da må vi sammen finne grunnen til det, sier han.

Men akkurat nå bare gleder de seg. Første gangen de var vertsfamilie, fikk de knapt nok tid til det. Nå har de hatt godt over en måned å glede seg på. Og de har holdt kontakt med Rong-Rong Li (eller omvendt) på e-post. De har fått bilder av henne og familien, og er allerede invitert på besøk til Kina av hennes familie.

— Hvorfor gjør dere egentlig dette?

— Vi ønsker å utfordre oss selv på våre daglige rutiner, og øke vår toleranse. I tillegg er vi en liten familie, uten slekt i området. På denne måten får vi utvidet familien vår, forteller Marit.

Og de gjør det uten noen form for økonomisk kompensasjon. Det eneste ASF betaler er det som har med skolegang å gjøre, og lommepenger skal utvekslingseleven ha med selv. Ekteparet har fremdeles kontakt med den tyske jenten som bodde hos dem for to år siden, og har vært og besøkt henne og hennes mor i Tyskland.

Kulturkrasj?

— En trenger ikke kunne eller vite noe spesielt for å bli vertsfamilie. Utvekslingseleven skal ikke være en gjest, men må inngå som en del av familien, og delta i daglige rutiner. Man kommer tett innpå hverandre, og må kunne tørre å være seg selv. Vil jeg slenge meg på sofaen, må hun også kunne gjøre det uten å spørre om lov først, sier Uwe.

— Men det er ganske stor forskjell på norsk og kinesisk kultur?

— Ja det er det nok, og hun er nok vant til en annen type disiplin og respekt for autoriteter enn vi har her, sier Uwe.

— Vi må prøve å hjelpe henne over i vår kultur, men på en slik måte at hun kan fungere normalt når hun drar tilbake til Kina. Og hun trenger nok litt mer hjelp på det området enn hun som kom fra Tyskland.

— Det er jo historier om utvekslingselever som mistrives og bytter familie eller reiser hjem før tiden?

— Det er sjelden noen reiser hjem før tiden, men det hender at noen bytter familie, sier Marit. De er forberedt på at konflikter vil oppstå, men ikke mer enn i en vanlig familie.

— Men hva hvis hun ikke liker maten?

— Ja, vi har tenkt litt på det, svarer de og ler.

— Vi må bare legge mest mulig til rette slik at hun føler seg som en del av familien, og ikke som en gjest, og at hun kan gi beskjed hvis det ikke er noe hun liker, sier Uwe.

På tirsdag er ventetiden over. Da skal de møtes for første gang, og får svar på alle tingene de lurer på. Og forhåpentligvis er det begynnelsen på et livslangt vennskap.

Det er fremdeles ti utvekslingsstudenter som kommer til Norge som ikke har fått en vertsfamilie ennå, og hvis du ønsker mer informasjon om ordningen finner du det på www.asf.no.

<b>SNART FÅR KAJSA EN STORESØSTER: </b>Kajsa har allerede sett bilder av henne, den 16 år gamle jenten som skal være en del av familien deres det neste året. Foreldrene Marit Sagnes Matthäus og Uwe Matthäus, gleder seg til å få et nytt familiemedlem og nye impulser. <br/>FOTO: KNUT STRAND
KNUT STRAND