Etter at seks norske soldater ble skadd i et angrep fra afghanske demonstranter tirsdag, slår Stoltenberg (Ap) fast at styrkene blir selv om det kommer nye angrep.

— Vi er forberedt på at det kan komme nye angrep. Derfor har vi skjerpet sikkerheten i Afghanistan. Det er også grunnen til at vi overfor våre ambassader i området har understreket at man bør skjerpe sikkerheten, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Behandling Flere hundre demonstranter gikk tirsdag til angrep på den norskledede ISAF-leiren i Maimana, nordvest i Afghanistan. Demonstrantene skjøt med skarpt, de brukte håndgranater og trengte seg inn på gårdsplassen i leiren.

Ingen av de norske soldatene ble alvorlig såret, men to er sendt ut av leiren for videre medisinsk behandling.

Noen av de afghanske demonstrantene skal ha blitt skutt.

— Våre styrker i området er trent for nettopp denne typen situasjoner, og er utplassert for å skape ro og stabilitet i forbindelse med gjenoppbyggingen av landet. Det er derfor helt uaktuelt å bøye av for disse angrepene ved å trekke seg ut av Afghanistan.

Kostbart Hva fredsarbeidet og kampen mot terror til slutt kan koste Norge i skader og kanskje tap av menneskeliv, vil Stoltenberg ikke spesifisere.

— Jeg mener at det er veldig viktig å bekjempe terror, jeg mener det er veldig viktig å slåss for fred. Det ville være rart om Norge sa at dette skal alle andre land gjøre. Andre land skal sende sine unge soldater dit, men ikke Norge. Så hvis vi mener at dette er en viktig operasjon, og det mener FN og Sikkerhetsrådet, og en demokratisk valgt regjering i Afghanistan mener det samme. Da mener jeg at det er vi skal bidra til fredsarbeidet i Afghanistan, sier statsministeren.

I arbeidet videre for å få ro i konflikten mener statsministeren at fasthet og klarhet i avvisningen av vold er grunnlaget for å kunne innby til en dialog med partene i konflikten. Siden de voldsomme protestene brøt ut forrige uke i forbindelse med trykkingen av karikaturtegningene av profeten Muhammed, er det blitt arbeidet på flere plan.

— Det er ikke bare Norge alene som arbeider for dialog. Det ene er den politiske ledelsen i regionen. Det andre er kontakt med religiøse ledere i regionen. Dessuten vil framskritt i håndtering av de konfliktene vi har i regionen, kunne bidra til å dempe vold, sier Stoltenberg.