— Jeg tviler sterkt på at prisen vil gå ned, sier Cecilie Hjortland. Enda mer mistroisk er hun til om det noensinne blir skattefri gratis barnehageplass - betalt av arbeidsgiveren.

BT snakket med Cecilie Hjortland i oktober. Den gang kostet Christophers barnehageplass i Energiparken barnehage 3450 kroner. Energiparken er bedriftsbarnehage for BKK.

Et halvt år senere er prisen fortsatt den samme. Christophers mamma har heller ikke hørt snakk om snarlig priskutt. Snarere tvert imot.

— I barnehagen snakkes det om at vi enten må akseptere færre voksne på flere barn eller at prisen går opp, sier hun.

Skulle være vinnere

I utgangspunktet er Christophers foreldre vinnere i barnehageforliket, som ble inngått i juni i fjor mellom Ap, Frp, SV og Sp. Christophers plass i BKKs bedriftsbarnehage skulle koste 2500 kroner fra august i år. Fra august neste år skulle prisen ned til en maksimalpris på 1500 kroner.

Minst like forlokkende lyder de samme partienes vedtak om å gjøre gratis barnehageplass til et skattefritt gode. Et løfte skreddersydd for arbeidsgivere som allerede driver bedriftsbarnehage.

I november bestemte partene i barnehageforliket seg for å utsette innføringen av maksimalpris til 2004. Nå varsler regjeringen Bondevik omkamp om barnehageforliket og peker særlig på vedtaket om skattefritak for gratis barnehageplass.

Avhengig av hvordan dette gjennomføres, vil skattefritaket koste statskassen et sted mellom 200 millioner og en milliard.

- Ta skattefritaket først

Barnehagebyråd og leder av Arbeiderpartiet i Bergen, Ruth Grung, brenner for bygging av flere barnehager. I Bergen er dekningsgraden 58 prosent. 4000 barn står på venteliste.

Grungs melding er klar: Skal det tukles med barnehageforliket, ta skattefritaket først.

— Jeg ser ingen grunn til at vi skal prioritere den type virkemidler når mangelen på barnehageplasser er så prekær. Vi må prioritere sånn at vi får prisen ned og barnehageplasser til alle, sier Grung.

Ingen saker opptar velgerne så sterkt som barnehagemangelen, sier hun.

Christophers mamma får nå sette sin lit til at hjelpen fra kommunen får større effekt enn løftene fra Stortinget. Fra august skal alle bedriftsbarnehager få kommunalt aktivitetstilskudd. 8500 kroner året for store barn og 17.000 i året for barn under tre år.

— Vi håper at det skal være med og redusere prisene, sier seksjonsleder Anne Marit Presterud i Bergen kommune.

KOSTER DET SAMME: Barnehageplassen til Christopher (3) koster fortsatt 3450 kroner. Mamma Cecilie Hjortland er skeptisk til om løftene i barnehageforliket noensinne blir gjennomført.<br/> ARKIVFOTO: TOR HØVIK