Det nye bakkenettet som starter opp til høsten, har utløst en kamp om deg som tv-titter. Kabelselskapene har skrudd på sjarmen og kjemper for å beholde sine kunder.

Siden 1. april har Canal Digital tilbudt noe de kaller digital-tv til sine kabelkunder. 1. juni kommer Get etter med nytt tilbud om digital-tv. Til høsten kommer det digitale bakkenettet og forandrer tv-hverdagen vår. Men pass deg — ikke alt er digitalt enda.

Har du kjøpt nytt flatt fjernsyn, kan du glede deg til å plugge den såkalte «HDMI»-kontakten rett i flatskjermen. Det digitale signalet vil gi deg bilder av topp kvalitet. Men de nye grunnpakkene fra kabelselskapene leverer ikke digitalt signal helt frem. Ut av de nye dekoderne kommer bare et gammeldags TV-signal. Ingenting er digitalt.

Kamp om kundene

— Kampen er beinhard, sier Erik Andersen i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

— Det gir mange gode tilbud til forbrukerne, men det er god grunn til å være forsiktig med bruken av ordet «digital», sier han.

— Når man kjøper ny TV, bør den ha en såkalt HDMI-inngang. Og skaffer man seg en dekoder, bør den ha en tilsvarende HDMI-utgang. Mange blir skuffet over sin nye flatskjerm fordi bildet oppleves som dårligere enn på den gamle kasse-tv'en, sier Andersen.

Først når de digitale tv-signalene kommer, bedrer billedkvaliteten seg.

Innrømmer «gammeldagse» signaler

Canal Digital og Get tilbyr såkalte digitale kanaler. Men dekodere som leverer et digitalt signal, kommer ikke før til høsten. Hos Get leier du dekoderen og kan bytte når ny kommer. Men hos Canal Digital må du kjøpe dekoder og kjøpe en gang til, om du vil ha den nye.

Cathrine Barth-Nossum i Canal Digital innrømmer at kabelselskapet ikke leverer digitalt signal helt frem til tv-apparatet.

— Det er et definisjonsspørsmål hva som er digital-tv. Signalet i den nye grunnpakken er digitalt helt frem til stueveggen og videre inn i dekoderen. Dette gir plass til flere kanaler og et bedre tilbud til kundene. Det er bare er satellittkundene som i dag kan plugge et digitalt signal rett i tv'en, sier hun.

— Ingen kunne forutse at så mange plutselig skulle kjøpe seg flatskjermer. Først til høsten kommer dekodere som leverer signal til både nye og gamle TV'er, lover hun.

Men da må man altså betale en gang til.

Avleggs til høsten

— De nye dekoderboksene er ikke klare før til høsten, sier Øyvind Husby, direktør for samfunnskontakt i kabelselskapet Get.

— Kundene kan bytte når den de nye kommer, men må betale litt ekstra i leie. Dagens dekoder gir en enorm kvalitetsforbedring i forhold til vanlig kabel-tv. Man må ikke vente med å skaffe seg dekoder om man er skuffet over sin nye TV, sier han.

Canal Digital selger dekodere alt det remmer og tøy kan holde.

— Er det ikke litt drøyt å selge dekodere som blir avleggs til høsten?

— Det er ingen hemmelighet at det kommer nye dekodere. De som ringer og spør, får vite det, sier Cathrine Barth-Nossum i Canal Digital.