Telefonmøtet mellom Venstres ledertrio, generalsekretær Terje Breivik og de 19 fylkeslederne i partiet var avtalt lenge før personstriden mellom Thommessen og Sponheim blusset opp igjen i påsken.

– Det var en fin og grei utlufting, sier Thommessen til NTB.

– Fikk du noen unnskyldning fra Sponheim?

– Nei, det er tradisjon for tøffe tak i Venstre. Vi sier det vi mener og mener det vi sier. Jeg er godt fornøyd med utfallet av møtet. Nå legger vi dette bak oss og ser fram mot landsmøtet i Bergen til helgen, sier Thommessen.

Fylkeslederne forundret

En rekke fylkesledere i Venstre gikk tirsdag ettermiddag ut i pressen og sa de var forundret over uttalelser partileder Lars Sponheim kom med i Dagens Næringsliv i påsken. Der gjorde han det blant annet klart at han ikke så på Thommessen som noen kronprins i partiet og antydet at han mangler «stayerevne».

Sponheim hadde latt seg irritere av at Thommessen i et tidligere intervju hadde sagt seg interessert i å overta som partileder dersom han ble spurt.

En av dem som åpent kritiserte Sponheim var fylkesleder Tonje Løwer Gurholt i Telemark Venstre:

– Hvis Sponheim er riktig sitert, synes jeg det er både uklokt og litt uforståelig at han kommer med slike utsagn. Det gagner egentlig ingen, sa hun til TV 2.

Etter telefonmøtet gjorde hun det klart overfor NTB at hun betrakter saken som en «storm i et vannglass».

– Fylkeslederne har lurt på ordvalget, men vi er vel forlikte alle sammen. Stemningen er veldig optimistisk i Venstre foran landsmøtet, sier hun.

Også generalsekretær Terje Breivik mener lederspørsmålet er en ikkesak.

– Lederspørsmålet står ikke på dagsordenen for landsmøtet. Nå legger vi den ballen død og setter politikken i sentrum, sier han.

Ble forbannet

Lars Sponheim innrømte tirsdag formiddag overfor NTB at han ble «fly forbanna» av at Thommessen gjorde det kjent at han ikke var fremmed for å ta over som leder i Venstre dersom han blir spurt.

– Jeg innrømmer jeg ble fly forbanna da han trakk opp til en lederdebatt foran et landsmøte der det ikke er valg, men som skal diskutere den kommende valgkampen og vedta nytt prinsipprogram, sa Sponheim til NTB. Venstre-lederen har ikke glemt det som skjedde ved valget til partileder 2004, da han ble direkte utfordret av Thommessen og kraftig kritisert for sin lederstil.

– Det var ikke noen strid mellom oss. Vi hadde en ryddig og god tone, men det var en veldig rar prosess, sa Sponheim. Overfor NTB karakteriserer Sponheim forholdet til Thommessen som «godt og forretningsmessig».

– Men det kan ikke bli så tett som for eksempel med første nestleder Trine Skei Grande som jeg samarbeider med hver dag på Stortinget, innrømmer han.

Lars Sponheim slo flere ganger tirsdag fast at han ikke angrer på sine uttalelser til Dagens Næringsliv, selv om det han sa vakte reaksjoner, også fra Olaf Thommessen selv.

SARA JOHANNESSEN, SCANPIX