IRINA LEE

Før valgkampen inngikk KrF, Høyre og Venstre en avtale om at de partiene skulle stille samlet i tv-debatter, dersom de rødgrønne fikk stille med «fullt lag» — altså med representanter fra Ap, SV og Sp. Den musketérliknende pakten skulle sikre at Venstre ikke ble utelatt.

- Ubalansert

Da NRK arrangerte sitt direktesendte folkemøte i Trondheim tirsdag, var Venstre ikke med i paneldebatten - til tross for at de rødgrønne stilte med representanter fra alle tre partier.

— Var dette første gang denne avtalen ble satt på prøve?

— Ja, det kan du godt si, svarer Venstre-leder Lars Sponheim.

— Men vi kunne ikke forvente at Høyre og KrF ville sette hardt mot hardt. Vi har heller ikke ønsket å sette makt bak kravet. Når det kommer til enden av dagen, så går de fleste på badet alene, sier han, og uttrykker forståelse for at Høyre og KrF tar hensyn til egne interesser.

— Men dette er veldig urimelig fra NRKs side, særlig med tanke på at Senterpartiet får være med. Da oppstår det en ubalanse i forhold til regjeringsalternativene, mener Sponheim.

Han tok i går direkte kontakt med NRK-programleder Knut Olsen for å fremme sitt synspunkt. Også informasjonsrådgiver i Venstres stortingsgruppe, Hallstein Bjercke, har flere ganger tatt kontakt med NRK i håp om å få Venstre med i flere folkemøtedebatter.

— I utgangspunktet er jeg fornøyd med at vi får mer tv-tid i år enn ved valget i 2001. Men NRK argumenterer med at vi ikke får være med på flere folkemøter på grunn av størrelsen. Det argumentet brukes ikke overfor Senterpartiet, som er tilnærmet like store som oss, påpeker Bjercke. Han er spesielt misfornøyd med at Venstre ikke er med i skoledebatten neste uke.

— Skole er et av de viktigste temaene for oss i denne valgkampen. Det ruinerer vår troverdighet at vi ikke får delta i skoledebatten, mener Bjercke.

Senterpartiet skal etter planen delta i hovedpanelet alle fire ganger. KrF er invitert tre ganger, mens Venstre får altså delta én gang. I tillegg har Venstre deltatt i én duell, som kom i etterkant av hoveddebatten. Etter planen skal Venstres nestleder, Olaf Thommessen, også delta i duellen i det siste programmet. Temaet er innvandring, og Thommessen skal møte Carl I. Hagen (Frp).

Orientert om misnøyen

Programleder Knut Olsen har sympati med Venstre, men påpeker at NRK har en forpliktelse overfor seerne.

— Vi prøver å være fair og mest mulig representative, men det overordnede er at vi får en god debatt. Jeg forstår at Venstre er misfornøyd med at de ikke får oppfylt alle sine ønsker, men det gjelder flere, understreker Olsen.

Både Høyre og KrF er orientert om Venstres misnøye med å bli utelatt fra de viktige tv-debattene.

— Personlig skulle jeg sett at Venstre var med i alle debatter. Men vi har først og fremst et ansvar når det gjelder Høyres debattanter, understreker generalsekretær i Høyre, Trond R. Hole.

KrFs generalsekretær, Inger Helene Venås, sier at disse avgjørelsene ligger fullt og helt hos NRK.

— Vi har ikke protestert mot at Venstre ikke får være med, for å si det slik. Hvis alle parter skal delta i alle debatter, blir det for stort. Det blir mer dynamisk når det er færre i panelet. Vi er først og fremst opptatt av at vi får være med, sier Venås.