Det ble klart etter at Venstres stortingsgruppe fattet sin beslutning mandag ettermiddag.

Fredag ble det kjent at heller ikke KrF støtter mistillit mot justisminister Anders Anundsen (Frp) etter hans håndtering av asylbarnsaken.

Dermed er det ikke flertall i Stortingets kontroll— og konstitusjonskomité for å uttrykke mistillit mot Anundsen, selv om Ap, SV og Sp ønsker dette.

Justisministeren får likevel klar kritikk for sin opptreden i denne saken.

— Det var et tvilstilfelle, men vi lot tvilen komme Anundsen til gode, sier Abid Raja til Aftenposten.

Forhandler på bakrommet om asylbarn

Parallelt med kontrollsaken om asylbarna pågår det forhandlinger mellom de fire partilederne på borgerlig side om en løsning for de 80 lengeværende asylbarna som ble tvangsreturnert fra Norge i 2014.

KrF og Venstre ønsker at disse skal å en ny behandling av sine saker etter den nye forskriften som ble vedtatt i desember.

Mandag samlet alle fylkeslederne i Venstre seg bak en sterk oppfordring om å ta sakene til alle de 80 barna opp til en ny behandling.

Ultimatum fra KrF-lederen

Aftenposten har tidligere skrevet at justisministeren ikke nødvendigvis sitter trygt selv om han unngår mistillit i kontrollsaken. For KrF og Venstre handler asylbarnsaken også om partiene har politisk tillit til justisministeren og hand oppfølging av samarbeidsavtalen om innvandrings- og asylpolitikk.

KrF-leder Knut Arild Hareide gikk fredag langt i retning av å stille et ultimatum om ny saksbehandling for de 80 utsendte asylbarna.

– Vi har gitt et utrolig tydelig signal til regjeringen om at de må rydde opp overfor asylbarna. Og ja, jeg har forståelse for at dette oppfattes som et ultimatum, sa Hareide på Politisk kvarter i NRK mandag morgen.