— Men hvis jeg skal gjette, tror jeg det går som i landsstyret - en knapp nei-overvekt. Jeg utelukker likevel ikke det motsatte resultatet, sier han.

Unge Venstre-leder Lars-Henrik Michelsen spår en thriller om partiets EU-standpunkt på landsmøtet i Molde. Saken har kanskje ikke samme sprengkraft som på det historiske partilandsmøtet i Røros i 1972, men utfallet er i hvert fall helt åpent, mener Michelsen.

— Jeg tror det er realistisk med ja-flertall på landsmøtet, sier Michelsen.

Da vil i så fall Venstre-leder Lars Sponheim tilhøre den tapende fløyen, sammen med andre sentrale Venstre-politikere som May Britt Vihovde, Trine Skei Grande og Odd Einar Dørum.

Ja-bastionene er fylkeslagene i Oslo, Akershus og Unge Venstre. Hordaland er splittet. Nestleder Olaf Thommessen og statsråd Torild Skogsholm er de mest fremtredende EU-tilhengerne i partiet.

Sponheim mener Venstre er det mest spennende partiet i EU-saken.

— Den voldsomme EU-prosessen i partiet har åpenbart ført til at en del har gått fra nei til ja. Samtidig har en del av tilhengerne som tidligere tenkte svart/hvitt om EU blitt mer nyansert i sitt ja. Det samme kan sies om nei-siden, meg selv inkludert. Jeg har tvilt meg frem til å holde fast på mitt nei-standpunkt, sier Sponheim, som karakteriserer seg selv som 49 prosent EU-tilhenger.