Torsdag var det 100 år siden kronprinsesse Märthas lillesøster Astrid-Louise-Sophie-Thyra ble født i Stockholm. I den forbindelse ble det åpnet en utstilling i Brussel om hennes liv, og slektninger fra Norge, Sverige, Luxembourg og Belgia møttes for å hedre minnet om henne.

Det norske kongeparet, prinsesse Märtha Louise og Ari Behn og prinsesse Ragnhild og hennes mann Erling Lorentzen var blant deltakerne. Kronprinsparet var derimot ikke med fordi kronprinsessen er høygravid.

Prinsesse Astrid var yngste datter av prins Carl av Sverige og prinsesse Ingeborg av Danmark, som var kong Haakons søster. I 1926 giftet hun seg med kronprins Leopold av Belgia, og i 1934 ble hun dronning da Leopold overtok tronen.

Ni år

Utstillingen, som har fått navnet «Astrid og oss, kryssende blikk», fokuserer på de ni årene mellom hennes storslåtte innseiling til Antwerpen like etter vielsen i Stockholm og den tragiske bilulykken i Sveits som tok livet av henne 29. august 1935.

Astrid fikk bare 18 måneder som dronning av Belgia, men det var nok til å vinne belgiernes hjerte for lang tid framover. Skal man tro utstillingen, oppsto myten omkring henne allerede på kaien i Antwerpen da hun omfavnet sin ferske ektemann.

Den slanke og høyreiste kvinnen sjarmerte mange ved sin angivelig enkle måte å forholde seg til folk på. Hennes engasjement for barn og kvinner fra fattige kår trekkes også fram. En av attraksjonene på utstillingen er det som kalles «Dronningens oppfordring». I dette åpne brevet, skrevet under mellomkrigstidens økonomiske krise, kunngjorde dronning Astrid at hun åpnet palassets dører for alle som ville gi noe til de fattigste. Oppfordringen var en kjempesuksess, og sikret dronningens renommé som de fattiges venn.

Bilder

En rekke av gjenstandene i utstillingen har aldri vært vist for offentligheten før. Her fins prinsesse Astrids sølvkopp og sølvskje fra barneårene, hennes etui med skrivesaker, brudekjolen, tettsittende hatter i alle fasonger og en rekke malte portretter.

De mange fotografiene viser Astrid i en høyball, på ski, med hvit kjole og tropehjelm foran barn i belgisk Kongo og som ivrig badmintonspiller på dekket til en båt på vei til Asia.

Utstillingen avsluttes der dronning Astrids liv sluttet, i en skråning på vei ned mot en innsjø i Sveits. Der ble Astrid slengt ut av bilen da hennes ektemann mistet kontrollen og bilen skar ut av veien. Astrids hode ble slått mot et tre og hun døde på stedet. Kong Leopold III slapp fra det med lettere skader.

Upopulær

Det utstillingen ikke forteller, er at enkemannen senere gjorde seg mektig upopulær i Belgia. Det ble tatt dårlig opp at han seks år etter dronning Astrids død giftet seg med deres barns guvernante, Liliane Baels.

Verre var det at han kapitulerte overfor nazistene under andre verdenskrig. Han ble til slutt internert i Tyskland, og etter krigens slutt gikk det fem år før belgierne lot ham vende tilbake. I 1951 frasa han seg tronen, og sønnen Baudouin I overtok.

I dag er det Baudouins bror, Albert, som er konge i Belgia. Han er også vert for minnehøytidelighetene over dronning Astrid i Brussel.