Terje Andersen

Men med noen enkle håndgrep kan selv en lang flytur gjøres mer behagelig.

Ingebjørg Svevad er airpurser, eller kabinsjef, i SAS og har vært på vingene i 31 år — 17 på langrutene. Hvor mange ganger hun har krysset Atlanterhavet eller føyet den 12 timer lange turen til Bangkok, har hun ikke tall på.

— Til Østen flyr vi om natten, da handler det om å legge forholdene til rette slik at passasjerene får sove mest og best mulig. Til USA går turen på dagtid, så da må vi prøve å gjøre det slik at reisen går fort, sier Svevad.

Mannskapet om bord betyr mye, mener kabinsjefen.

— Et team som jobber godt sammen og har en god stemning seg imellom, skaper en atmosfære som smitter over på passasjerene. Er det god stemning om bord, går turen fortere, sier Svevad.

Kabinsjefen har følgende tips til folk som skal på langtur:

FØR TUREN: Sjekk ut flyselskapets hjemmesider og bestill maten du vil ha. Du kan velge mellom en rekke spesialiteter. Reiser du med barn, er det spesielt viktig å bestille barnemeny et par dager før flyturen starter.

Pakk minst mulig i håndbagasjen. Da er bagen lett å plassere i hyllen over setet, og du unngår å irritere dine medpassasjerer.

STØTTESTRØMPER: Mange, og særlig litt eldre, plages med at føttene hovner opp under lange flyturer. Ta på støttestrømper og du begrenser opphovningen og reduserer faren for blodpropp i bena. Du får også på deg skoene etter langturen til Bangkok.

— Jeg har ikke tall på hvor mange som har måttet gå barbent ut av flyet i Bangkok. Ikke ta på sko som er trange, sier Svevad.

Ikke sitt med bena i kryss, det bremser blodomløpet. Benytt sjansen til å gå litt rundt i flyet mellom serverings- og salgsøktene.

Når flyet er kommet opp i luften og skiltet med setebeltet er slått av, er det tid for å finne den gode sittestillingen. Ha likevel et blikk for passasjeren i setet bak deg før du legger ditt eget sete helt ned.

NAKKEKRAGE: Hvis du skal sove, blås opp nakkekragen du kjøpte, be om pute og teppe og lukk øynene. En liten lur gjør at turen går fortere og gjør deg mer opplagt når du kommer frem. Det kan være lurt å ta en lett sovetablett slik at du er sikret noen timer i drømmeland før du kommer frem.

DRIKKE: Luften om bord i et fly er svært tørr, så det er lurt å drikke nok. Airpurser Svevad anbefaler vann. Det forebygger best uttørking og ubehag i den tørre luften om bord.

— Vi vil at flyturen skal være en hyggelig opplevelse, og passasjerer som ønsker det skal selvsagt få vin eller øl til maten og en konjakk til kaffen. Men vær forsiktig, det er ingen god kombinasjon med for mye alkohol og ny tidssone, sier Svevad.

Kaffe drikkes det mye av på fly, men kaffen kvikker deg opp og hindrer deg i å få sove. Dessuten er kaffe vanndrivende og fører til at du må inn på det trange flytoalettet oftere enn strengt tatt nødvendig. Mindre kaffe - mer vann, er rådet fra erfarne flypassasjerer.

GENSER: Temperaturen i en flykabin kan variere mye under en flytur. Mannskapet prøver å justere så godt de kan, men mange opplever å fryse selv under flyselskapets slumreteppe. Ha en ullgenser i håndbagasjen. Medpassasjerer som ikke har vært like smarte, vil se misunnelig på deg når du trekker genseren over hodet.

ØREPROPPER : Uansett hvor nytt og moderne flyet er, er det uendelig mye støy om bord; fra motorer, fra luftanlegget, medpassasjerer og så videre. Ørepropper er løsningen. Har du ikke sørget for å ta dem med i håndbagasjen, kan du spørre Ingebjørg Svevad og hennes kolleger; de har de små gule proppene på lur til dem som spør.

LESESTOFF: En god bok, et magasin eller aviser korter tiden om bord.

Og jetlag, hvordan lurer man den?

— De aller fleste blir berørt på en eller annen måte. Prøv å sove i flyet. Når du er fremme, er det lurt å komme inn i døgnrytmen til landet du er i så fort som mulig, sier kabinsjefen.

Les også: Tenk litt ekstra på barna

Fædrelandsvennen/Bergens Tidende

TRANGE SKO: ¿ Jeg har ikke tall på hvor mange som har måttet gå barbent ut av flyet i Bangkok. Ikke ta på sko som er trange på lange reiser, sier kabinsjef i SAS, Ingebjørg Svevad.
Trygve Skramstad