– Jeg driver hotellvirksomhet i Danmark, og vi følger dansk lov. Derfor kommer jeg ikke til å avvise gjester fra Cuba, sier Hans Frank, som er toppsjefen i Hilton og Scandic i Danmark.

– Jeg har ikke fått noen ordre fra USA om at vi ikke kan ta imot gjester fra Cuba. Og dersom det skulle skje, ville det ikke endre noe. Vi blander oss ikke inn i hvor folk kommer fra. Alle er velkomne hos oss, fremholder Frank.

Han tar med det avstand fra sine kolleger i Norge som på ordre fra amerikanske eiere ikke ville ta imot en handelsdelegasjon fra Cuba. Også Scandic i Sverige sier de ville avvist delegasjonen. Amerikansk lovgiving forbyr nemlig amerikanske firmaer å drive forretninger med Cuba.

Scandic er Nordens største hotellkjede med over 140 hoteller i Nord-Europa og eies av den amerikanske hotellgiganten Hilton. Hiltons europeiske pressetalskvinne Linda Bain innrømmer at kjeden befinner seg i en kattepine.

– Selvfølgelig er vi mot diskriminering i enhver form, og vi er utmerket klar over at dette er en svært følsom sak som noen av våre faste kunder og offentligheten har reagert voldsomt på. Men vi har havnet i et dilemma, sier Bain.

– Det er en svært vanskelig og uheldig sak. Da vi så at det var snakk om en handelsdelegasjon, kontaktet vi USA for å høre hvordan vi skulle forholde oss. Vi fikk råd om å avvise cubanerne fordi amerikanske myndigheter slår hardt ned på firmaer som bryter boikotten.