• Vi kjenner godt til problemet med misbruk av avføringsmidler. Spesielt unge jenter kjøper ofte store mengder av dem, sier Hanne Tram, daglig leder ved Apoteket Nordstjernen.

Hanne Tram er daglig leder ved apoteket Nordstjernen i Bergen og bekrefter at misbruk av sterke avføringsmidler er et stort problem.

— Dessverre ser vi at dette ikke er uvanlig. Vi mistenker at de blir misbrukt, men det er et vanskelig område for oss. Vi kan nekte å selge preparater dersom vi tror at det blir misbrukt, men vi kan jo ikke vite sikkert om de blir det.

Det ville være veldig ille å ta feil, å nekte uskyldige personer i å kjøpe medikamenter de har behov for.

— For tiden jobber vi med å få noen fra pasientorganisasjoner for spiseforstyrrelser til å holde foredrag for oss. Slik håper vi å få flere innspill på hva vi kan gjøre for å hindre slikt. Vi vet jo at spiseforstyrrelser er et stort problem, og at det er mange som ikke får hjelp. Selv om vi forteller kundene våre om bivirkningene med slike preparater, er det ikke sikkert at de er så motiverte for å høre om det.

De trenger jo en helt annen type hjelp.

— Jeg mener helt klart at disse avføringsmidlene burde selges kun i små pakninger, eller på resept. Som ved mange andre apotek, har vi satt de store pakkene bak disken, og har bare små pakker og mildere former for avføringsmidler fremme. Det er vårt ansvar å gjøre det. Men dersom de hadde vært reseptbelagte, hadde det vært mye enklere både for behandlende lege og oss, sier Tram.

MISTANKE OM MISBRUK: Hos apotekene har de mistanke om at avføringsmidler blir misbrukt. – Dessverre ser vi at dette ikke er uvanlig. Enkelte, ofte unge jenter, kjøper reseptfrie avførings-midler i store mengder, forteller Hanne Tram, daglig leder ved apoteket Nordstjernen i Bergen.
FOTO: MARITA AAREKOL