Maktbruken kom fram på en video ScanpixNTB tok opp på Karl Johans gate tirsdag denne uken. I alt fem vektere deltok da en 45 år gammel anmeldt butikktyv ble i lagt bakken og plassert i et omdiskutert mageleie, med håndjern på ryggen og beina låst.

Politiets etterforskning vil blant annet rette seg mot straffelovens bestemmelser om ulovlig frihetsberøvelse og ulovlig bruk av makt. I tillegg vil politiet vurdere saken opp mot de regler som gjelder for vaktselskapene.

Maktbruk

– Vi vil kartlegge hva som er skjedd og om vekterne har overtrådt de grensene som gjelder for maktbruk. Det er også interessant å etterforske om det er brukt uforholdsmessig mye makt her, sier politiinspektør Bjørn Vandvik til NTB.

Han er leder for Utlendings— og forvaltningsseksjonen som blant annet har til oppgave å følge med på vekterbransjen.

Fredag ba politiet formelt ScanpixNTB om å få en kopi av den publiserte filmen til bruk under etterforskningen.

Securitas anmelder

Vekteren som pågrep den angivelige butikktyven, anmeldte fredag 45-åringen som ble lagt i bakken. Bakgrunnen skal være at han ble slått gjentatte ganger.

– Vår vekter har forklart at han ble slått og derfor anmelder han mannen, sier Rune Andersen, presseansvarlig for underselskapet Kontroll Norge i Securitas, til NTB.

Han forteller at selskapet har mottatt trusler etter all omtalen saken har fått. Det har også vært nødvendig å snakke med de ansatte som skal ut i gatene og utføre jobben som vanlig. Mediefokuset har vært tungt for enkelte av de ansatte.

Skremt justisminister

Justisminister Knut Storberget (Ap) er skremt over flere hendelser der vektere har gått over grensen for rimelig maktbruk det siste året. Nå vil han granske lovverket.

– En god del av det siste års hendelser har skremt meg. Nå vil jeg ta tak i den lovgivningen som omgir vektere, sier Storberget til NTB.

Justisministeren presiserer at uttalelsene ikke knyttes spesielt til den omtalte filmen der fem vektere er involvert i en brutal pågripelse av en mistenkt mann etter naskeri i en kiosk på Karl Johans gate i Oslo tirsdag ettermiddag. Han har flere episoder i tankene når han nå ønsker å se nærmere på lovverket for vektertjenester.

– Det er altså slik at det ikke er tillatt å utøve noen form for makt ut over noen få tilfeller når det gjelder nødverge og nødrett, sier Storberget.

I departementet er arbeidet allerede i gang med å se på lovverket som regulerer bransjen. Blant annet vil den enkelte vekters vandel bli tillagt mer vekt.

– Bare bygninger

Politiets Fellesforbund har tidligere tatt initiativ til en debatt om grensedragningen mellom politiet og vekterbransjen.

– Vektere bør ha ansvar for bygninger, mens kontroll av mennesker må være en politioppgave, sier Arne Johannessen, lederen av Politiets Fellesforbund, til Dagbladet.no.

– Kun politiet har lov til å bruke makt mot andre, og vi har bare ett politi i Norge, sier han etter å ha sett videoen av salattyven som blir lagt i bakken av Securitas-vektere.

Lunde, Andreas Hensch
SCANPIX
Lunde, Andreas Hensch