Securitas har forklart at vekterne handlet i nødverge da de la en 45-åring i bakken i Oslo tirsdag. Mannen var mistenkt for å ha stjålet en salat til en verdi av 50 kroner.

Les også: — Politiet har ikke kontroll på vekterne

Men som en mobilvideo på VG Nett viser, tar Securitas-vekteren rett og slett sats og hopper på den 45 år gamle mannen bakfra, slik at han går rett i bakken.

Nå viser dessuten en intern tjenesterapport fra Securitas, som NRK har fått tak i, at vekteren selv bekrefter hvordan han hoppet på offeret.

«Jeg stopper vedkommende ved Leather Man i Karl Johans gate og spør om han har fått med seg noe fra 7-11. Mistenkte svarer »Nei, takk som spør, men det har jeg ikke" og viser på oppfordring noe av det han har i lommene”.

Hoppet

«Han blir lagt ned ved at jeg hoppet opp og la venstre arm rundt vedkommendes hode, og tvang ham bakover», forklarer vekteren videre.

Et annet sted i rapporten sier vekteren: «... Jeg prøvde derfor å få han over på magen, blant annet ved å rope »på magen, på magen" gjentatte ganger...()... i tillegg til at det ville vært mer behagelig for den pågrepne”.

Saken ble kjent da en fotograf fra ScanpixNTB tilfeldigvis var i området og fikk øye på vekteren som sammen med fire andre vektere hadde lagt offeret i bakken. Fotografen filmet resten av det som skjedde, og politiet bestemte seg fredag for å etterforske vekterne.

Vekter anmelder

Vekteren som pågrep den angivelige salattyven, anmeldte fredag 45-åringen som ble lagt i bakken. Bakgrunnen skal være at han ble slått gjentatte ganger.

– Vår vekter har forklart at han ble slått og derfor anmelder han mannen, sier Rune Andersen, presseansvarlig for underselskapet Kontroll Norge i Securitas, til NTB.

Han forteller at selskapet har mottatt trusler etter all omtalen saken har fått. Det har også vært nødvendig å snakke med de ansatte som skal ut i gatene og utføre jobben som vanlig. Mediefokuset har vært tungt for enkelte av de ansatte.

Skremt

Justisminister Knut Storberget (Ap) vil granske lovverket.

– En god del av det siste års hendelser har skremt meg. Nå vil jeg ta tak i den lovgivningen som omgir vektere, sier Storberget til NTB.

Justisdepartementet har i lengre tid hatt en dialog med vekterbransjen. For cirka halvannet år siden ble det avholdt et møte mellom bransjen og statssekretær Terje Moland Pedersen. I høst ble det opprettet en arbeidsgruppe under ledelse av Justisdepartementet for å gjennomgå vaktvirksomheten.

Rapport

Gruppen skal se på blant annet opplæring, godkjenning av selskaper og kontroll med virksomheten.

Hittil har gruppen hatt to møter. Det siste møtet ble holdt nå i desember. I løpet av neste år skal gruppen avgi rapport som skal sendes ut på høring. Ifølge departementet har bransjen uttrykt tilfredshet med å ha fått medvirke i dette arbeidet.

Gruppen er satt sammen med representanter fra Norsk Arbeidsmannsforbund, Sikker Vakt som står for opplæring av vektere – og Servicebedriftenes landsforening (som i oktober endret navn til NHO Service) som har utpekt selskapet G4S. I tillegg er gruppen representert med personer fra politiet, Politidirektoratet og Justisdepartementet.

Lunde, Andreas Hensch