Og bak i den mørke salen satt kronprins Haakon sammen med sine adjutanter og hygget seg til den svenske sangfuglens glade strofer og muntre scenesprett.

Hele uken har stått i den internasjonale pinsebevegelsens tegn. Siden åpningen onsdag har den opprinnelig norske, nå sterkt voksende internasjonale, karismatiske kristenvekkelsen satt sitt preg på Oslo for å feire sitt 100 års jubileum.

I løpet av uken har ikke mindre enn nærmere 50.000 menighetsfeller fra Norge, Europa og ellers i verden vært innom forskjellige arrangementer, både i Spektrum og i Spikersuppa på Karl Johan.

600 millioner

Siden den norske metodistpastoren Thomas B. Barratt (1862-1940) startet bevegelsen i 1907, har 50.000 kristne sluttet opp om bevegelsen i Norge. Men det er bare småtteri – i Europa har pinsebevegelsen fire millioner medlemmer og på globalt plan bekjenner hele 600-700 millioner mennesker seg til denne kristne trosretningen.

Ifølge det engelske nyhetsmagasinet «The Economist» representerer pinsebevegelsen «kristendommens gjenoppstandelse», mens Dagbladet har karakterisert den pinsekarismatiske, kristne bevegelsen en verdensomspennende revolusjon, ble det stolt forkynt fra podiet under jubileumsmøtet lørdag.

– Faktisk vokser pinsebevegelsen raskere enn islam i den tredje verden, ifølge bevegelsen selv.

Utbredt

At pinsebevegelsen er svært utbredt, kom klart til kjenne ved åpningen av feiringen tidligere i uken. Representanter fra ikke mindre enn 30 land ble ønsket velkommen i Oslo Spektrum.

I Kenya regner man med at 33 prosent av befolkningen er pinsevenner, og i Chile bekjenner 9 prosent til trosretningen.

Undersøkelser viser at pinsekristendommen er en ledende faktor også i land som Brasil, Guatemala, Sør-Korea, Sør-Afrika, Nigeria, Filippinene og India.

I Guatemala er 60 prosent av alle kristne pinsekarismatiske og på Filippinene er 40 prosent av befolkningen pinsekarismatiske, ifølge jubilanten.

I Norge er det etablert nærmere 300 pinsemenigheter.

Solum, Stian Lysberg