Rett før klokken 09.00 tirsdag morgen startet oppryddingen etter raset som gikk ved Eitrestrandi søndag kveld. Det 100 meter brede raset startet ca. 600 meter oppe i fjellsiden og er på rundt 1000 kubikkmeter.

— Vi er i gang og har startet oppryddingsarbeidet. Vi håper å kunne åpne veien igjen rundt klokken 15.00, sier driftsleder Svein Jarle Vigdal i Mesta Drift as.

Skader på veien

Vigdal forteller at de har to maskiner i sving og også mannskaper som rydder skog.

— Det er et stort ras med mye snøsørpe, men vi tror det skal gå greit med oppryddingen.

Statens vegvesen håper det ikke er store skader på veien og at den kan åpnes tirsdag ettermiddag.

— Vi vet at rekkverket er borte, men det er uvisst om det er skader på selve veien. Ut ifra det vi så i går var det mye jord, sørpe og is i massene og ikke store steiner og vi håper derfor at vi slipper store reperasjoner på veien, sier Per Ove Fossheim, prosjektleder i Statens Vegvesen.

Klokken 11.30 melder vegvesenet at veien kan åpnes allerede klokken 12.00.

— Nå er veien åpen igjen og vi har heller ikke fått noen tilbakemeldinger om at det er skader på veien. Det eneste som må på plass igjen er rekkverket, sier Fossheim rett før klokken 12.30.

Fikset båtskyss

Ordføreren i Vik, Marta Finden Halsetet, har vært innesperret av raset på fylkesvei 92 siden søndag. Men i dag klarte hun å komme seg inn på kontoret til klokken 08.00.

— Vi var så heldige å få båtskyss inn til Vik i dag tidlig, sier Marta Finden Halsetet.

Ifølge Halsetet har fylkeskommunen leid inn en privat kystbåt for å frakte arbeidspendlere og skoleelever mellom Arnafjorden og Vik. Båten går i retur klokken 16.30

— Jeg kommer nok til å ta den båten tilbake. Vi vet at Vegvesenet er i gang med opprydningen, men vi vet ikke når veien åpner igjen. Alle bilene står jo også på den andre siden, sier hun.

Ordføreren sier folk er blitt vant til at det går ras på strekningen.

— Det går ikke en dag uten at det ligger stein i veien og raset i går var ikke noe større enn andre ras som er gått på strekningen. Men selv om det ikke er noe nytt for oss, er problemet like stort når det skjer, sier hun og legger til:

— Den største utfordringen er å få inn lege og ambualsen dersom noe skulle skje. Nå gikk det godt denne gangen. Heldigvis.

ras7.jpg
JENS TVEIT, STATENS VEGVESEN