I en mindre studie publisert i det siste nummeret Journal of the American Medical Accociation viser forskere at en slik diett kan senke kolesterolet like mye som medikamenter i kombinasjon med fettfattig kost.

Studien er gjort over en måned. 46 personer deltok.16 spiste vegetardietten, 16 spiste en annen fettfattig diett, mens de resterende 14 spiste den fettfattige dietten kombinert med daglig inntak av medikamenter.

Gode resultater

Resultatene viser at de som holdt seg til vegetardietten reduserte kolesterolnivået i gjennomsnitt med 28,6 prosent. En nesten like sterk reduksjon som de som kombinerte fettfattig diett og medikamenter (30,9 prosent), og vesentlig bedre resultater enn gruppen som utelukkende holdt seg til fettfattig mat (8 prosent).

Studien viser også at gruppen som gikk på vegetardietten og kombinasjonsgruppen oppnådde omlag den samme reduksjonen i såkalte C-reaktive proteiner. Det er et protein som kan øke risikoen for hjertesykdom hvis det opptrer i store mengder. Igjen var det gruppen som spise fettfattig mat som kom dårligst ut.

Fullverdig alternativ

De amerikanske forskerne tolker resultatene som så positive at de med utvikling og videre testing av dietten, tror at et fullverdig alternativ til medisinering mot for høyt kolesterol kan utvikles.

— Vegetardietten var forhåndsinnpakket og levert til pasienten. Hvorvidt en slik diett vil fungere utenfor studien er uklart, påpeker imidlertid James Anderson i en lederartikkel i samme nummer av Journal of the American Medical Accociation.