Paraplyene måtte fram da dronningen og hennes gemal prins Philip steg ut av limousinen sammen med kronprins Haakon, som hadde hentet sin britiske slektning på Gardermoen.

Langs Karl Johans gate, der samtlige forsvarsgrener sto æresvakt, var det pyntet med flagg og blomster i rødt, hvitt og blått. Men like mange mennesker langs ruten som ved dronningens første besøk i 1955 var det ikke, selv om det var langt flere som hadde møtt fram på Slottsplassen enn det som er vanlig når statsoverhoder kommer på besøk til Norge, med unntak av Clintons besøk i 1999.

Etter ankomsten ble de to lands nasjonalsanger avspilt og deretter inspiserte dronning Elizabeth og kong Harald æreskompaniet fra HM Kongens Garde — uten paraply selv om det fortsatt var regn i luften.

Skolebarn og statsminister Barn fra Bolteløkka skole og den britiske skolen på Bekkestua var møtt fram med britiske og norske flagg for å hilse den britiske dronningen velkommen. Dronning Elizabeth tok seg tid til å prate med noen av barna før hun og hennes følge etter den knapt 15 minutter lange velkomstseremonien ble geleidet inn til britisk ettermiddagste på Slottet.

Også representanter for norske myndigheter, deriblant statsminister Jens Stoltenberg med frue, var møtt fram for å ønske det britiske regentparet velkommen til Norge.

Pastell Både dronning Elizabeth og dronning Sonja var kledd i pastell ved innledningen til statsbesøket. Den britiske dronningen hadde lys, syrinfarget kåpe og matchende hatt med bredt babyrosa bånd, mens den norske dronningen var i dueblått.

Kong Harald var iført Hærens gallauniform med den britiske Victoria-orden over brystet. Kronprinsen var også i Hærens galla, men med St. Olavs Orden. Prins Philip var i sivil.

Sistnevnte kom til Oslo allerede tirsdag for å være til stede under utdelingen av Thor Heyerdahls maritime miljøpris, men også prinsen var til stede på Gardermoen ved dronningens ankomst.

La ned krans Etter familiefotografering og te på Slottet la dronning Elizabeth ned krans ved Nasjonalmonumentet på Akershus. Prins Philip fikk også tid til et raskt besøk om bord på det britiske marineskipet HMS "Illustrious" som ligger i Oslo under statsbesøket.

Onsdag kveld var det gallamiddag på Slottet for vel 200 gjester til ære for det britiske regentparet.

NTB