SAS måtte stanse sine avganger på grunn av de vanskelige forholdene ved 20.30-tiden torsdag kveld. Da lå tåka veldig tjukk, og dessuten var det problemer med at det ble dannet is på rotorbladene i motorene.

Senere på kvelden gikk flyene, men fortsatt var det store forsinkelser.

– Det som er klart er at flere tusen passasjerer ikke kommer seg av gårde i løpet av torsdag. En hel dag med redusert trafikk og avganger som blir kansellert vil også gi følger for fredag, sier informasjonssjef i SAS, Thomas Midteide, til NTB.

70.000 reisende

Torsdag hadde Oslo Lufthavn en kapasitet på ned mot ti landinger i timen, mot normalt 32.

– Været har gitt oss store forsinkelser fra klokken 13.00 i ettermiddag. Det har vært tett tåke og på et tidspunkt hadde vi mulighet til å få inn ti fly i timen. Da var sikten bare på 75 meter, sier informasjonssjef Jon Kobro ved Gardermoen lufthavn.

Denne torsdagen og fredagen er årets to travleste dager på Gardermoen lufthavn.

– Det er i underkant av 70.000 reisende i dag og noen flere i morgen, forteller Kobro til NTB.

Tåketrøbbel vedvarer

Ifølge Meteorologisk institutt er det store sjanser for at værtrøbbelet vil vedvare fredag.

– Vi er ganske sikre på at det vil bli tåke på Gardermoen i natt, i morgen tidlig og i morgen kveld. Usikkerhetsmomentet ligger i hvorvidt det vil sprekke opp slik at vi får noen fine perioder med sol også på Gardermoen midt på dagen i morgen, sier flymeteorolog Jan Erik Brandt i Meteorologisk institutt til NTB.

Værsituasjonen som fører til tåke på Gardermoen vil vedvare til lille julaften.

– Over helgen vil temperaturene stige og vi kan forvente og værsituasjonen blir noe bedre, sier Brandt til NTB.