Det skriver Stavanger Aftenblad.

Politiet opplyser at familien som onsdag ble funnet død i Stavanger, døde av kvelning.

— Vi har fått en foreløpig obduksjonsrapport som konkluderer med at dødsårsaken for alle de fire avdøde er kvelning, sier politiadvokat Karsten Monsen.

Obduksjonen viser at de fire trolig døde i løpet av natten til onsdag.

Monsen vil ikke gå nærmere inn på hvordan drapene er utført.

— Men leiligheten bærer ikke noe særlig preg av en kampsituasjon, sier han.

Monsen bekrefter at undersøkelsene tyder på at det er kvinnen og de to barna som er drept, og at mannen deretter har tatt sitt eget liv.

Politiet jobber med motivet for drapene, men Monsen vil ikke gå nærmere inn på hva som foreløpig er kommet frem.

Politiet fortsetter etterforskningen fredag, med flere avhør og avsluttende tekniske undersøkelser. Det vil også rutinemessig bli samlet inn data fra familiens telefoner og epost-adresser.

Etterforskningen i saken vil trolig stort sett være ferdig i neste uke.

Varslet om det som skulle skje

Mannen jobbet som prosjektdirektør i BP Norge i Stavanger. Her hadde han ansvaret for et prosjekt med en kostnadsramme på et par milliarder kroner og personalansvar for 25 personer. Ifølge nære kolleger hadde han det siste året arbeidsuker på 60-70 timer.

Sist fredag ble det klart at tidsrammen på en større utbygging som mannen hadde ansvaret for, ville sprekke med 1-1,5 måned. Dette var overraskende for ledelsen i BP hvor mannen jobbet og for samarbeidsselskapet. Det var mannen selv som måtte presentere tidssprekken for sine sjefer.

I følge Stavanger Aftenblad skriver han i e-posten blant annet at store problemer på en oljebrønn, og sene leveranser fra et annet selskap, ødela alt for prosjektet. Brønnproblemene skal ha tappet prosjektet for 60.000-80.000 arbeidstimer offshore.

I e-posten varsler han om det som videre vil skje med familien og ham selv.

Mannen hadde jobbet i mange år for å bli ferdig med et nytt hus i Madla-området som han hadde tegnet selv. Barna hadde i flere år gått på Madlamark skole i påvente av at den nye boligen skulle bli ferdig.

Aftenbladet har snakket med to erfarne psykiatere, den ene rettspsykiater gjennom mange år.

Psykiaterne har fått noe bakgrunnsinformasjon av Aftenbladet. Ingen vet alt om bakgrunnen for de tragiske drapene og psykiaterne uttaler seg derfor med forbehold.

Rettspsykiater Kjell Noreik mener mye tyder på at mannen har strukket strikken for langt, med press for å ferdigstille store prosjekter både hjemme og på jobb.

Uvanlig bakgrunn

— De to voksne høres ut som ambisiøse mennesker – begge med god utdanning, stilling og inntekt. Bakgrunnen er uvanlig i forhold til andre lignende saker. Men det høres ut som han nådde grensen for hva han kunne klare, han hadde store forventinger til seg selv, og så klarte han ikke tilfredsstille egne og arbeidsgivers forventninger, sier Noreik.

Ifølge Noreik er et mindretall av personer som tar med seg familien i døden, psykotiske i gjerningsøyeblikket. Men perspektivet – over jobben, familien, livet – er blitt borte når de begår en slik handling.

– Etter de opplysningene jeg har fått, virker det som han var svært adekvat denne natten. Ingen ting tilsier at han var psykotisk – alt tyder på at han hadde overstrukket strikken, mener Noreik.

Psykiater Cato A. Guldberg mener mannen kan ha vært psykotisk, selv om atferden i slutten virket fattet.

– Jeg er ikke uenig med Noreik, men det er ofte glidende overganger mellom depressive tanker og psykose. Mennesker som opplever depresjon, føler seg fortapt i en verden som går i knas. Det er hans forestilling, ikke den reelle virkeligheten. Han må ha opplevd et ganske stort indre press, sier Guldberg.

Ikke rasjonelt

Men hvordan kan noen ta med seg sine kjæreste i døden?

Ifølge rettspsykiater Kjell Noreik har denne typen gjerningsmenn en forestilling om at hans nederlag også vil ramme familiemedlemmer så hardt at livet ikke er levelig for dem heller. Det er blitt funnet brev på slike åsteder tidligere.

– Gjerningsmannen gjør det av medlidenhet og omsorg. Han opplever situasjonen som ulevelig også for de andre i familien. Han gjør en «god handling», slik at familien unngår vansker videre. Men han har jo ikke tenkt rasjonelt, sier Noreik.

Psykiater Cato A. Guldberg er enig i at gjerningsmannen trolig begrunner drapene med at han vil skåne dem.

– Han vil spare også dem for noe pinefullt. Han har følt at han var inne i en blindgate, hvor det ikke var noen vei ut, mener Guldberg.

Flere faktorer

Begge psykiaterne mener at årsaken til slike tragedier ikke skyldes en enkelt faktor.

– Det vil alltid være et samspill mellom ulike årsaker. Hans personlighetstrekk og hvordan han håndterer nederlag, spiller inn. Verden går ikke under på grunn av en forsinkelse i et prosjekt, og han må ha taklet stort arbeidspress tidligere. Dette kan ha vært hans første store nederlag, og da betyr det mer, sier Noreik.

Guldberg minner om tidligere helseminister Tore Tønnes selvmord.

– Tønne kunne trolig ha levd rakrygget videre, selv om han skulle fått en plett. Men det handler om hvordan man ser på seg selv. Mennesker med høy egenmoral og pålitelig arbeidsevne kommer seg ofte fram. Han kan ha mistet fotfestet da han plutselig ikke kunne levere og fått en intens krisereaksjon, sier Guldberg.

Politiadvokat Karsten Monsen i Rogaland politidistrikt under gårsdagens pressekonferanse.
Hansen, Alf Ove
De omkomne ble funnet i en av de fire leilighetene i dette huset på Storhaug.
Hansen, Alf Ove
Politiet på vei inn i huset.
Hansen, Alf Ove
Flere politibiler og luftambulansens legebil var på stedet da det ble kjent at flere personer var funnet døde i en bolig.
Fredrik Refvem, Aftenbladet
De omkomne ble funnet i en leilighet på Storhaug. Trykk «større bilde» for å se kartet i full størrelse. KART: AFTENBLADET