SAS' tekniske avdeling på Flesland sier opp 17 av i alt 27 ansatte. Av dem som sies opp er fire fagarbeidere, fire mekanikere og ni flyteknikere.

En del av oppgavene teknisk avdeling har hatt til nå overføres til en annen del av SAS' virksomhet på Flesland, nemlig Scandinavian Ground Service.

Noen oppgaver overføres også til SAS-ansatte på Gardermoen. Men de Flesland-ansatte flyteknikerne er heldigere enn sine kolleger andre steder i landet. Flesland blir nemlig den eneste flyplassen i tillegg til Gardermoen som beholder flyteknikere.

Sagt opp etter 18 år

Mange av de oppsagte har lang ansiennitet. Den som har lengst ansiennitet ble ansatt så tidlig som i 1985.

Flyteknikernes tillitsmann på Flesland, Kenneth Børhaug, beholdt jobben med et nødskrik. Han har nemlig også «bare» 18 års ansiennitet i SAS.

— Jeg tror alle de oppsagte her ønsker en arbeidsrettssak mot SAS, sier han.

De blir i så fall ikke alene.

56 flyteknikere i SAS er denne uken sagt opp. I Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) er mange sinte.

— Vi føler oss direkte lurt av SAS-ledelsen, sier hovedtillitsvalgt Rune Thuv.

Grunnen til det er at SAS i august sa opp en avtale selskapet hadde med NFO om at ingen flyteknikere skulle sies opp som følge av effektivisering. Nedbemanning skulle skje ved naturlig avgang.

NFO har protestert på av avtalen ble sagt opp, men ikke fått svar. Og denne uken kom oppsigelsene.

— De har en arrogant personalpolitikk, raser Thuv.

- Bryter arbeidsmiljøloven

Han regner med at samtlige oppsagte flyteknikere vil gå til arbeidsrettssak mot SAS.

NFOs advokat Arve Due Lund mener oppsigelsene er klart usaklige uavhengig av avtalen som SAS sa opp i august.

Han mener SAS bryter arbeidsmiljøloven når selskapet overfører arbeidsoppgaver fra en avdeling på en flyplass til en annen, og sier opp dem som opprinnelig gjorde jobbene.

— Dette betyr at ansatte med 20-30 års ansiennitet blir oppsagt, mens andre ufaglærte uten ansiennitet får fortsette og noen får til og med ny jobb på grunn av dette, sier han.

I tillegg mener NFO det er urimelig at ansatte med lang ansiennitet sies opp mens ansatte med kort ansiennitet beholder jobbene sine som flyteknikere på Gardermoen.

Han legger til at NFOs medlemmer har sagt seg villig til å bytte avdeling, bytte arbeidssted og gå ned i lønn.

Vil spare penger

Ørnulf Myrvoll er teknisk direktør i SAS og mener selskapet har fulgt spillereglene når det har sagt opp de 56 flyteknikerne.

— Hvordan reagerer du på at de varsler rettssak?

— Det tar jeg til etterretning, som det heter, men jeg kan ikke kommentere det, sier han.

Han begrunner oppsigelsene med at flyselskapet må kutte kostnader for å kunne tilby lavere priser på flyreisene. Han mener det ellers vil få minimale konsekvenser for passasjerene at det blir færre flyteknikere.