Arbeiderpartiet har bestemt seg for å innlede et felttog mot en rekke avgifter når det reviderte nasjonalbudsjettet skal behandles som en av de siste saker før sommerferien.

Bensinavgiften, årsavgiften og importavgiften må senkes så det virkelig monner, ifølge Frøiland. Hun nevner videre at elektrisitetsavgiften må senkes ytterligere, «for det ble for lite med de to ørene per kilowatt som Stortinget nøyde seg med i høst.»

Vin fremfor whisky

— På avgiftssektoren er vi også nødt til å gjøre noe for å få alkoholprisen ned på svensk nivå. Men jeg er ikke så opptatt av å gjøre for eksempel Chivas Regal (whisky) særlig billigere. Det er vinprisen som må senkes skikkelig, sier Frøiland videre.

— Hvorfor er dere kommet til denne erkjennelsen nå når det gjelder avgiftene?

— Vi er nødt til å gjenvinne tilliten blant velgerne. Uansett på hvilke møter jeg deltar får jeg høre hvor sterk misnøyen er med alle avgiftene som er knyttet til bilen. Vi kan ikke ha det slik lenger.

Det samme gjelder prisen på strøm. Den er altfor høy. Staten behøver ikke sko seg på el-avgiften, selv om den utgjør en betydelig del av inntektene på statsbudsjettet.

Oljen gir rom for raushet

— Er det de høye oljeinntektene som gjør dere rausere enn før på avgiftssektoren?

— Vi har råd til å senke en rekke avgifter. På grunn av handlingsregelen som gjelder avkastningen av oljefondet kan vi forplikte oss til å bruke minst tre milliarder kroner mer for hvert år til å redusere skatter og avgifter, sier Frøiland.

Arkivfoto: BT