— Vi må stramme inn, samtidig som vi skal finne rom til våre prioriteringer, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) til VG.

Han har varslet at oljepengebruken skal ned fra og med neste års budsjett, og for å få til det, har de rødgrønne stortingspolitikerne fått et krystallklart oppdrag:

Gå gjennom budsjettet for 2010 og finn ut hvordan det kan slankes med minimum 4 prosent i 2011. Deretter skal kuttforslagene presenteres for de enkelte fagstatsrådene.

Statsbudsjettet for neste år er på over 900 milliarder kroner. Dermed tilsvarer 4 prosent et kutt på 36 milliarder kroner. Dette er helt nødvendig fordi regjeringen på den ene siden må begynne å nærme seg sin egen handlingsregel for oljepengebruken, som de siste par årene er blitt tøyet til bristepunktet.

Dessuten har regjeringen noen valgløfter som skal innfris, blant annet på eldreomsorgen. Men å kutte er noe de rødgrønne har lite trening i. Siden 2007 har pengebruken økt med hele 200 milliarder kroner.

— Det er nå vi skal vise om vi klarer å prioritere og drive sosialdemokratisk velferdspolitikk – og samtidig bruke mindre penger, sier lederen for finanskomiteen på Stortinget, Torgeir Micaelsen (Ap) til VG.