Foreningen har satt i gang et tilbud med gratis bassengtrening for unge mellom 15 og 30 år på Haukeland sykehus. Foreløpig har 10 meldt sin interesse, men foreningen håper at flere unge som har slike plager eller har fått de første signalene om at de er angrepet, vil oppsøke dem. En tildeling på 25.000 kroner fra Extra-spillet har gjort tiltaket mulig.

Egentrening viktig

Bergen har den eneste Bekhterevforeningen i Hordaland. To av ildsjelene som står bak bassengtilbudet er leder Ingebjørg Sandberg som selv fikk sykdommen 24 år gammel, og nestleder Margunn Litland som er sykepleier ved Haukeland.

Også hun er angrepet av sykdommen, men har så langt klart å holde den bra i sjakk.

— Vi vet av egenerfaring at jo tidligere vi kommer i gang med jevnlig trening, desto bedre er utsiktene for å minske plagene og senke utviklingen av sykdommen. Varmtvannstrening forebygger feilstilling av ledd, opprettholder funksjonsnivået og reduserer smertene, sier de to.

De er enige om at treningen øker livskvaliteten og gjør hverdagen lettere. Med seg har de Eileen Nilsen (31) som instruktør. Hun ble angrepet av leddgikt bare 18 år gammel, etter et myggstikk på ferie i Syden. Nå i det kalde og fuktige vinterværet merker hun godt plagene med «tannverk» i leddene.

Minimum 34 grader

Eileen Nilsen mener tilbudet for unge revmatikere er altfor dårlig.

— Da er det lett å sette seg ned i en varm stue, men det er viktig å bryte den onde sirkelen og komme seg ut og trene sammen med andre. Det er bare her på Haukeland sykehus vi kan drive med bassengtrening, for det er helt nødvendig at vannet er godt og varmt. 34 grader er minimum, sier hun.

Det varme vannet myker opp leddene og gjør det mindre smertefullt å tøye ut muskler og ledd.

Oppdriften i vannet minsker også risikoen for belastningsskader. Treningen bidrar til en bedre holdning, og det er viktig for revmatikere som ellers har en tendens til å synke sammen i ryggsøylen og etter hvert få en fremoverbøyd holdning.

I prosjektet hun er med på er det lagt vekt på at treningen skal gå minst mulig utover skole og jobb, derfor foregår det på kveldstid en gang i uken.

Kronisk betennelsessykdom

For personer med revmatiske sykdommer, leddgikt eller Bekhterevs sykdom, er egentrening en viktig del av behandlingen for å senke utviklingen av sykdommen, og da er varmtvannstrening alfa og omega. Bekhterev er en kronisk betennelsessykdom som oftest melder seg i 20-40-årsalderen, 1 av 2000 i den voksne befolkningen har sykdommen. Betennelsen kjennes best som stivhet, smerter og ømhet i muskel- og senefester.

Leddgikt er en betennelse i leddvæsken som bryter ned brusken og gradvis ødelegger leddene. Sykdommen er symmetrisk, dvs. rammer begge ledd, for eksempel håndledd, og kan opptre allerede fra barndommen, men de fleste er 45-60 år når den melder seg. Hvert år får 120 barn og ca. 1400 voksne leddgikt i Norge. Vanlig behandling for revmatiske sykdommer er medisinsk og fysioterapi, men det er svært viktig å drive trening i samråd med fagpersonell.

Med god trening fungerer revmatikere bedre, så tiltaket er utvilsomt samfunnsøkonomisk gunstig.

ILDSJELER som inviterer unge revmatikere til gratis trening i varmtvannsbasseng på Haukeland sykehus. Fra venstre instruktør Eileen Nilsen, sykepleier Margunn Litland og Ingebjørg Sandberg, formann i Bergen Bekhterevforening.
FOTO: ØYVIND ASK