— Dette var veldig spesielt, sa den avtroppende statsministeren minutter senere.

Klokken var passert 10.30 da finansminister Per-Kristian Foss (H) var ferdig med dagens finanstale, og stortingspresident Thorbjørn Jagland kunngjorde:

— Statsminister Kjell Magne Bondevik har bedt om ordet for å gi Stortinget en meddelelse.

Det senket seg en underlig stillhet over Løvebakken. De folkevalgte rettet ryggen. Rekken av statsråder vendte blikket mot sin sjef. Til lyden av knipsende fotografer inntok statsministeren talerstolen - for aller siste gang.

Med stø røst

— Jeg vil i statsråd i dag klokken 13 legge frem søknad om avskjed for Samarbeidsregjeringen, begynte Bondevik.

Erna Solberg satt med bøyd hode. Jan Petersen lyttet med armene i kors. Regjeringssjefen fortsatte med stø røst:

— Siden jeg regner med at dette er siste gang jeg står på denne talerstol, vil jeg gjerne få føye til noen ord...

I de neste minuttene mimret Bondevik over 35 år i denne sal. Mange av dagens representanter var ikke engang født da han talte til forsamlingen for første gang, som vararepresentant i 1970.

— Takk for de muligheter og oppgaver jeg har fått i og av Stortinget, sa Bondevik ærbødig.

På nippet til applaus

I det Bondevik forlot talerstolen for aller siste gang, grep stortingspresident Jagland nok en gang ordet:

— Presidenten har alle med seg i en takk for de gode og viktige ord som statsministeren nå sa om Stortinget, og i en takk for det store arbeidet som Kjell Magne Bondevik har gjort for Norge i storting og regjering.

Hadde det ikke vært forbud mot applaus i stortingssalen, ville tilhørerne ha klappet. I stedet samlet politikere og kolleger seg rundt ham. Og Bondevik sto der i midten, på det røde teppet, og tok imot alle gode ord, varme klemmer og faste håndtrykk som kom hans vei. Jens Stoltenberg var blant de første. Karita Bekkemellem måtte stå litt i kø, men fikk til gjengjeld to klemmer. Og Åslaug Haga fikk hele fire klemmer, to på hver side, selv om det ene kan ha vært et hvisk.

Stor bukett fra Lilletun

Ute i Vandrehallen trippet pressefolk i flokk for å få et ord med dagens hovedperson. Før TV 2 fikk hanket ham inn på direkten, slapp Jon Lilletun (KrF) frem gjennom pressemylderet. En stor bukett, i partiets røde og gule farger, ble overrakt, sammen med en varm takk fra den friskmeldte KrF-politikeren.

Da Bondevik minuttet senere gikk på skjermen, måtte han blunke litt ekstra i det skarpe skjæret fra TV 2s lyskastere. Også tv-seerne må ha lagt merke til det. Men tårene slapp aldri ut av øyekroken.

— Det var en spesiell opplevelse å tre ut av denne salen for siste gang. For her har jeg gått inn og ut i mer enn halvparten av mitt liv. Jeg vil savne det menneskelige fellesskapet. Dokumenter, lover og budsjetter har ikke hjerte - det har mennesker. Og det er de som varmer meg, sa Bondevik til Bergens Tidende.

— Du vil ikke savne dokumentene?

— Ikke alle av dem, i hvert fall. Jeg kommer ikke til å savne harde budsjettdrøftinger, sa Bondevik og humret litt.

58-åringens avskjed gjorde inntrykk på mange av hans regjeringskolleger.

— Bondevik er et stort forbilde. Jeg ble rørt, sa Knut Arild Hareide (KrF).

— Jeg har aldri opplevd en så fortettet stemning i stortingssalen, påpekte Dagfinn Høybråten (KrF).

— Det var et historisk øyeblikk, sa Erna Solberg (H).

At de selv nå er ferdige som statsråder spilte tydeligvis ikke så mye rolle i går.

VARM TAKK: Toppolitikere sto i kø for å takke Kjell Magne Bondevik i går formiddag. Her er det Valgerd Svarstad Haugland (KrF) som klemmer til, flankert av (fra venstre) olje- og energiminister Thorhild Widvey (H), miljøvernminister Knut Arild Hareide (KrF) og stortingsrepresentant May-Helen Molvær Grimstad (KrF). FOTO: HÅVARD BJELLAND